Een artikel van freelancer Edith Hazelzet in nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant (gemeente Utrechtse Heuvelrug), heeft landelijk nogal wat ophef veroorzaakt. Edith interviewde een voormalig directeur van Staatsbosbeheer die zich ernstig zorgen maakt over de koers die de bosbeheerder vaart. Het ging daarbij in eerste instantie over het beheer van het bos in de boswachterij Amerongse Berg. in de gemeente. Inmiddels lijkt het artikel van Edith een olievlekwerking te hebben en zijn de problemen die op de Utrechtse Heuvelrug spelen symptomatisch voor de werkwijze van Staatsbosbeheer elders.
Het interview met Frits van Beusekom vond snel zijn weg naar andere media. De afgelopen weken besteedden onder meer RTV Utrecht, het Algemeen Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, De Gelderlander, Financieel Dagblad, De Volkskrant en het radioprogramma Vroege Vogels aandacht aan de kwestie. Overigens was de kritiek van Van Beusekom niet alleen gericht op SBB, maar ook op de overheid die te weinig middelen beschikbaar stelt om de beheertaak van Staatsbosbeheer fatsoenlijk uit te voeren. Volgens Van Beusekom wordt SBB min of meer gedwongen de bossen voor houtproductie te exploiteren om voldoende inkomsten te genereren. Dat gaat ten koste van het ecologisch verantwoord onderhoud, vindt Van Beusekom.
Staatsbosbeheer liet zich van een weinig moderne kant zien en wilde uiteindelijk alleen maar reageren via een ingezonden brief. Op kritische vragen wilden ze niet in gaan. Dat leek uiteindelijk niet genoeg om de geest weer in de fles te krijgen. In de krant van 14 februari publiceerde Hazelzet opnieuw. In dat artikel kon ze onder meer melden de Partij voor de Dieren naar aanleiding van het artikel vragen stelde aan het College van Gedeputeerde Staten. GroenLinks deed inmiddels hetzelfde in de Tweede Kamer. Daarnaast startten de gezamenlijke bomen-, natuur- en belangenorganisaties een petitie om bij het parlement te pleiten voor een ander beleid.
Kortom; De Kaap/Stichtse Courant (c.q. Edith Hazelzet) wierpen een sneeuwbal van een berghelling die zich inmiddels ontwikkelde tot een lawine van behoorlijke omvang. De lokale krant als aanjager van landelijk nieuws. Een functie die hiermee weer eens prachtig wordt geïllustreerd. (Zonder daarvoor overigens de credits te krijgen, maar dit terzijde).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.