Het Contentmanagement wordt in toenemende mate geconfronteerd met facturen van vaak wildvreemde fotografen van wie wij ongevraagd foto’s plaatsten. Het gaat daarbij óók om buitenlandse persbureaus en beheerders van fotocollecties. De rekeningen zijn vaak niet mals en in veel gevallen moet BDU in de buidel tasten omdat de claims volledig terecht zijn.
Foto’s zijn dezer dagen alom tegenwoordig. Tik een zoekopdracht in Google in en het resultaat is dat je tientallen foto’s te zien krijgt. Veel daarvan zijn prima te gebruiken bij een artikel dat onze freelancers aan het voorbereiden zijn. Technisch is het een fluitje van een cent om de foto te downloaden en aan het artikel toe te voegen. Toch is oplettendheid hierbij geboden!
In veel gevallen gaat het om foto’s die auteursrechtelijk beschermd zijn. Met andere woorden; ze mogen niet zomaar zonder overleg met de maker worden gebruikt. Om het nog wat ingewikkelder te maken; er bestaan ook fotodatabanken die foto’s op hun sites wél kosteloos aanbieden (hoewel dat voor een krant weer net iets anders kan liggen).
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek publiceerde een interessant artikel over deze materie, waarin op veel van deze aspecten dieper wordt ingegaan.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.