Auteursrechten óók op foto's van een mobiele telefoon

We schreven er al vaker over; auteursrechten op foto’s en wanneer je beeld wel of niet mag gebruiken voor publicatie.  En zo ja, onder welke voorwaarden. Een belangrijk onderwerp. We maken nog steeds regelmatig mee dat fotografen of organisaties die namens hen optreden, ons (BDUmedia) aansprakelijk stellen voor het ‘wederrechtelijk’ gebruiken van beeldmateriaal. Bijvoorbeeld omdat naamsvermelding ontbrak. Of omdat er geen toestemming was gevraagd om het materiaal te gebruiken.

 

Doorgaans gaat het dan om professionele fotografen. De claims lopen op van enkele honderden tot meer dan duizend euro. Vaak komt het erop neer dat we moeten betalen. Een uitonderhandeld bedrag in minnelijke schikking of de volle mep.

 

Fotograaf Jan de Roo die als freelancer foto’s voor ons maakt in het gebied Ermelo/Harderwijk, kwam op de site van een bloggende advocate een interessante casus tegen. Het interessante is dat het hier om een particulier gaat, die een met de telefoon gemaakte foto tegen kwam in een weekblad van een collega-uitgever. Omdat haar naam niet was vermeld, eiste de fotografe schadevergoeding.

 

Het interessante is dat de uitgever vond dat de auteurswet niet van toepassing was, omdat het om een amateur-fotograaf ging. Die redenering volgde de rechter niet. Grappige bijkomstigheid is dat de fotografe de foto maakte tijdens een bezoek aan de musical ‘The Bodyguard’. De kans is reëel dat de vrouw daarmee zelf de fout in ging. Het is meestal niet toegestaan tijdens concerten of andersoortige voorstellingen zelf foto’s te maken. Zeker niet als die ook nog eens verspreid gaan worden..

 

Lees hier het volledige artikel. Moraal van het verhaal: Voor onze freelancers (maar ook voor onze redacteuren) is het dus net zo goed opletten geblazen als ‘kiekjes’ van particulieren worden aangeboden als illustratie bij artikelen.


Geplaatst op 10 mei 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.