Barneveldse Krant doet het 'relatief goed'

Foto: Berdien Brons

 

De Barneveldse Krant, het dagblad van BDUmedia, houdt relatief goed stand bij de forse daling van de printoplage van veel landelijke en regionale dagbladen. Dat meldt dr. Piet Bakker, onderzoeker en lector massamedia en digitalisering bij de Hogeschool Utrecht, op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

 

Volgens Bakker is de printoplage van de Nederlandse dagbladen sinds 2000 met ruim veertig procent afgenomen. ,,De betaalde gedrukte dagbladoplage is in 2015 voor het eerst onder de 2,5 miljoen gedaald. In 2000 was dat nog meer dan 4,2 miljoen, wat een daling van 42 procent betekent”, aldus Bakker. Hij baseert zich op cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en van Het Oplage Instituut (HOI), dat vorig jaar is opgegaan in het NOM.

 

,,De landelijke en regionale oplage dalen ongeveer evenveel, maar tussen titels zijn grote verschillen”, constateert Bakker ,,Bij de landelijke titels verliezen AD, Telegraaf en NRC meer dan gemiddeld, terwijl Trouw en Reformatorisch Dagblad zich relatief goed staande houden. Bij de regionale kranten raakten Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad ongeveer de helft van hun betaalde oplage kwijt.”

 

Volgens Bakker deden de Barneveldse Krant, de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden het met een verlies van 3 à 4 procent in 2015 bij de regionale dagbladen relatief goed in vergelijking met 2014. ,,Het Friesch Dagblad (-15 procent), Het Parool en Twentse Courant/Tubantia (beide -7 procent) verloren het meest.”

Gerekend over de afgelopen vijftien jaar – sinds 2000 – is de daling van de oplage bij de Barneveldse Krant (-11 procent) eveneens relatief klein, aldus Bakker. De oplage van het Barneveldse dagblad is momenteel ruim 10.000 exemplaren.

 

De lector massamedia benadrukt dat de printoplage niet de enige maatstaf is voor het succes van een nieuwsmerk. ,,Maar het is tot nu toe nog wel de belangrijkste bron van inkomsten.” Uiteraard zijn uitgevers volop bezig om naast print ook via internet (online marketing) extra inkomsten te genereren. BDUmedia doet dat via de campagne www.lokaalendoelgericht.nl.

Een serie van vier artikelen van Piet Bakker over de oplagecijfers is te vinden op www.svdj.nl


Geplaatst op 25 april 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.