BDUmedia zet steeds meer kanalen in om de lezers te bereiken. Louis van Oort, contentregisseur in de Betuwe en de Alblasserwaard, vertelt over de redactionele aanpak tijdens de asielzoekersperikelen in Geldermalsen.
,,Tot voor kort moest ik iemand die mij vroeg waar ik vandaan kom meestal uitleggen dat Geldermalsen in de buurt van Tiel ligt. Tegenwoordig kan het gebeuren dat iemand uit Utrecht in het buitenland moet vertellen dat hij ‘nearby Geldermalsen’ woont.
Het zal niemand ontgaan zijn. De perikelen rond de eventuele komst van een asielzoekerscentrum (azc) hebben Geldermalsen op een nare manier op de kaart gezet. ‘All over the world’ mogen we zonder overdrijving stellen.
Nadat op 16 december de gemeenteraadsvergadering over het onderwerp moest worden afgebroken wegens buitensporig geweld van actievoerders (een ‘ongeluk’ dat je dagen van tevoren had kunnen zien aankomen) dook de complete wereldpers erop. Iedereen heeft dat uitgebreid kunnen zien en lezen, dus daarover zal ik verder niet uitweiden. Het bracht nog wel een aardige klus voor twee BDU-medewerkers met zich mee. Via een DM op Twitter werd ik benaderd door een redactrice van de BBC Worldservice, die op zoek was naar twee voor- en twee tegenstanders van de azc-plannen. Aangezien freelance correspondent Sophie van Hogendorp bij de gewraakte vergadering aanwezig was geweest, leek zij mij de aangewezen persoon om te helpen de gevraagde personen te vinden.
Uiteindelijk wisten we in een paar uur tijd de uitzending voor de BBC te produceren. Zo kon het gebeuren dat in een wereldwijde radiouitzending van de belangrijkste publieke omroep ter wereld vier Geldermalsenaren in het Engels met elkaar in discussie gingen over een heikel onderwerp. En dit dus dankzij de medewerkers van BDU-uitgave Nieuwsblad Geldermalsen.
Nadat de plannen onder enorme druk (en eerlijk gezegd ook bedreigingen) van tafel waren geveegd, vond 26 januari een raadsvergadering plaats waarin het hele proces geëvalueerd zou worden. Vanwege de verwachte publieke belangstelling niet in het gemeentehuis, maar in de middelbare school van Geldermalsen: de Lingeborgh.
Hoewel er geen sprake meer was van nieuwe plannen voor een azc, was niet uitgesloten dat de tegenstanders zich ook deze keer weer luidruchtig of misschien opnieuw gewelddadig zouden manifesteren. Daarnaast bestond de kans dat de coalitie naar huis zou worden gestuurd.
Om die reden besloten we naast een verslaggever ter plaatse (Sophie) te sturen ook een liveblog op de site www.nieuwsbladgeldermalsen.nl bij te houden. Dat nam ik voor mijn rekening. Daarbij kwam mijn ervaring als eindredacteur van de site VoetbalOnline, waar ik van 1999 tot 2007 werkte, mooi van pas. Destijds maakte ik van-minuut-tot-minuut-verslagen van belangrijke wedstrijden. Een verslagvorm die toen nog helemaal nieuw was.
Ook bij de vergadering van 26 januari heb ik het zo aangepakt. Rechts van me een scherm met de livestream van de vergadering. Links van me mijn telefoon voor Twitter-berichten (van met name Sophie, maar ook anderen) en WhatsApp-berichten van wie dan ook wat te melden had dat ik niet op de livestream kon zien.
Op deze manier heb ik 3,5 uur lang om de paar minuten een update gemaakt – mét daarbij een tijdsaanduiding – zodat iedereen die geen stream had de vergadering toch live kon volgen. Én meer, want aanvullingen via genoemde kanalen.
Dat het aansloeg, was al rap te merken, want binnen een half uur bleek het het meestgelezen bericht van de week.
Wat mij betreft smaakt het naar meer. Het is spannende, snelle journalistiek onder hoogspanning. We werken er overigens aan om dit ook voor correspondenten – via WebNeo dus – mogelijk te maken. We houden jullie op de hoogte!”
Het complete liveblog van de avond is hier te vinden.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.