BDU-freelancers hebben vorige week de trainingsdag van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) bijgewoond. Tanja Moody, actief voor Culemborgse Courant.nl, doet verslag.
,,In de zestiende BDU nieuwsbrief lees ik over een trainingsdag voor lokale en regionale journalisten op zaterdag 18 april in Utrecht. Een initiatief van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en bedoeld voor niet-geschoolde journalisten en medewerkers van lokale en regionale media die diepte zoeken in hun werk. Heel geschikt voor mij, denk ik meteen, en een mooie kans eens in de ‘journalistieke wereld’ rond te snuffelen. Van zo’n trainingsdag heb ik nog niet eerder gehoord en ik ben eigenlijk wel benieuwd.
De circa 75 deelnemers komen uit alle hoeken van Nederland. Van bekende regionale media tot voor mij onbekende lokale omroepen. Heel lokaal dus en zo’n omgeving voelt best bijzonder in een tijd waarin ‘nieuws’ wordt gedomineerd door de landelijke media. ‘Jullie moeten het naadje van de kous willen weten’, is de boodschap in de opening van Henri Beunders, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hij tipt dat door de decentralisaties de journalistieke accenten verschuiven van Den Haag naar de gemeentes. Daarna verhaalt hij van het lijfelijke voelen en het ’s nachts ervan wakker liggen als je de wethouder het vuur aan de schenen legt als die ook nog eens je buurman is.
Er zijn in totaal twaalf workshops, in vier blokken. Je moet dus telkens kiezen uit drie en op tijd in het lokaal zijn, want vol = vol. Erg populair is de voordracht door Dimitri Tokmetzis, datajournalist bij De Correspondent. Het gaat over het genereren van heel veel data waarop je je artikel kunt baseren. Vooral de snelheid en de mate van detail waarmee hij data beschikbaar krijgt, zijn voor mij een eyeopener. Het zijn technieken die ook prima te gebruiken zijn in de regionale journalistiek.
Journalist Miro Lucassen begint met de vraag wie – net als hij – een droom heeft ooit een boek te willen schrijven. Hij heeft zijn droom waargemaakt. Zijn boek ‘Twee maal een valse start’ gaat over het debacle in een gemeente met ambitie die vijf jaar later is opgescheept met twee kunsthallen en 10,4 miljoen euro aan onverwachte kosten. Gestructureerd vertelt hij over hoe je het schrijven van zo’n boek het beste aanpakt en wat er allemaal bij komt kijken.
Bij de workshop ‘Gelukkig zijn hier geen journalisten’ gaat het over de recente onderzoeken van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dat fonds concludeert dat in kleine gemeenten weinig lokaal nieuws is en de professionaliteit te wensen overlaat. Doordat Quint Kik zijn side kick mist, komt de boodschap niet helemaal goed uit de verf. In de laatste ronde wordt onder leiding van docent onderzoeksjournalistiek Luuk Sengers met de hele groep gewerkt aan een pakkend, succesvol verhaal. Net alsof we één grote redactie zijn. Interessant is de onderlinge interactie en de snelheid waarmee het gekozen onderwerp ‘de Hollandse wolf’ van richting verandert vanuit de vele invalshoeken. Je leert er wat concreet schrijven betekent.
Gelukkig krijgen we de verslagen van alle twaalf workshops, dus ook die we niet kunnen volgen. Vanaf nu is het de uitdaging om te proberen de handvatten ook in je eigen artikelen te gebruiken. Verder is het erg gezellig om met collega’s Neeltje van Triest (onder andere Culemborgse Courant.nl) en Arjan Glas (De Puttenaer.nl) te praten over hoe zij hun werk ervaren en issues aanpakken. Kortom, een boeiende en nuttige dag die zeker voor herhaling vatbaar is.”
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.