BDU in beraad na commotie wet DBA

belasting

Koninklijke BDU heeft de voorbije periode een modelovereenkomst geselecteerd die toepasbaar is op alle freelancers. Deze overeenkomst zou de huidige VAR-verklaring vervangen. Ondertussen volgt BDU alle ontwikkelingen rond de wet Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) op de voet.

De afgelopen week laaide de commotie rond de veelbesproken Wet DBA weer op. Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door de wet DBA moet eenvoudiger worden gecontroleerd of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. Als dat niet het geval is, is er sprake van een schijnconstructie. Daarvoor kan zowel de zzp’er als de opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV hebben vorige week echter hun steun voor de wet ingetrokken. De werkgevers en zzp’ers vinden de wet onduidelijk. Om het zekere voor het onzekere te nemen stoppen verschillende bedrijven nu zelfs met het inhuren van zelfstandigen.

Staatssecretaris Wiebes heeft inmiddels besloten om de handhaving op de wet op te schorten tot 2018. Dit betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt.

Koninklijke BDU zal deze week advies inwinnen bij brancheorganisatie Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) over hoe om te gaan met de laatste ontwikkelingen. Via deze website houden wij freelancers op de hoogte van de consequenties.


Geplaatst op 21 november 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.