BDU neemt huis-aan-huisbladen TMG over

BDUmedia uit Barneveld heeft overeenstemming bereikt met Telegraaf Media Groep (TMG) over de overname van nagenoeg alle huis-aan-huisbladen van dochtermaatschappij Holland Media Combinatie (HMC). In totaal krijgt de uitgever er 47 lokale kranten bij.

Met de overname van de HMC-bladen groeit BDUmedia fors in omvang. De uitgever is momenteel actief met dertig lokale merken, zowel met verspreiding van papieren kranten als het verzorgen van nieuwssites en diverse social media-kanalen. ,,Het uitgangspunt daarbij is altijd het verbinden van mensen in hun directe woonomgeving, door nieuws te vergaren en te publiceren, ontwikkelingen te duiden en lezers/volgers te betrekken bij de lokale samenleving”, vertelt Norbert Witjes, Hoofd Content bij mBDUmedia.

 

Het huidige werkgebied omvat een brede strook in het midden van Nederland, van de Alblasserwaard en Betuwe naar de Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug en Eemland tot en met de Vallei en de Veluwe. Daarnaast is BDUmedia partner in Achterhoek Nieuws bv, de uitgever van veertien lokale kranten en websites in de Achterhoek.

 

In het nieuwe werkgebied heeft BDUmedia al een eigen uitgave in de Haarlemmermeer: HCnieuws. Daar komen dus 47 HMC-titels in de regio’s Haarlemmermeer, Leiden, ‘t Gooi en Noord-Holland bij.  Voor de uitgaven in de regio Leiden gaat BDUmedia een samenwerking aan met Uitgeverij Verhagen in Katwijk. De HMC-kranten in Amsterdam, Almere en Zoetermeer zijn geen onderdeel van de overname.

 

,,Deze overname past uitstekend in ons strategisch beleidsplan”, vertelt uitgever Wiljo Klein Wolterink. ,,Schaalvergroting zien wij als één van de mogelijkheden om onze positie te verbeteren. Uiteraard zijn we bij deze overname niet over één nacht ijs gegaan. We hebben zelf dertig titels, daar komen er nu 47 bij. Dat is een mega-operatie.”

 

Al met al hebben de gesprekken met de TMG ongeveer een jaar geduurd. ,,Wij zijn gespecialiseerd in het uitgeven van huis-aan-huisbladen en zijn van mening dat er ook een mooie toekomst is weggelegd voor (hyper)lokaal nieuws, zowel op papier als online. Veel van de bladen die we overnemen, doen weinig aan internet. Daar valt dus nog een hoop winst te behalen. Verder is de overname goed nieuws voor onze drukkerij, omdat we al deze uitgaven een plekje kunnen geven op onze persen.”

 

De overname van de HMC-bladen wordt gefaseerd doorgevoerd. De eerste titels zullen op z’n vroegst vanaf mei als BDU-uitgave verschijnen. De rest volgt later. ,,We willen de overgang goed begeleiden. We hebben de nieuwe titels daarom onderverdeeld in vier clusters. We beginnen straks in de regio’s Leiden (waar we samenwerken met Uitgeverij Verhagen) en Haarlem. Als daar alles naar wens functioneert, beginnen we aan cluster ‘t Gooi.”

 

Afgelopen week werd ander overnamenieuws bij BDUmedia bekend. De Soester Courant behoort vanaf 1 juni ook tot het Barneveldse mediabedrijf.
 

De kaart toont het verspreidingsgebied van de lokale nieuwsmedia van BDUmedia. na de overname van de huis-aan-huisbladen van TMG. In het oosten van het land (donkerblauw) de samenwerking met Uitgeverij Weevers in Achterhoek Nieuws. In het midden (oranje) het bestaande BDU-gebied.
Per 1 juni 2017 wordt daar de Soester Courant (turquoise) aan toegevoegd. Daar sluit het cluster ‘t Gooi (paars) van HMC op aan. Lichtblauw is het cluster Haarlem, lichtgroen het cluster Leiden en geel het cluster Noord-Holland. Deze worden gefaseerd geïntegreerd in de BDU-organisatie.


Geplaatst op 23 maart 2017

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.