Tientallen uitgeverijen in Nederland, waaronder BDUmedia, hebben grote zorgen over de toekomst van lokale media. Gemeenten gaan ertoe over inwoners te verplichten met een sticker aan te geven of ze huis-aan-huisbladen en/of folders in de brievenbus willen. Geen sticker is geen papier in de bus. Dat is het uitgangspunt.
Gemeenten menen dat per brievenbus jaarlijks vele tientallen kilo’s papier in de brievenbussen van hun inwoners verdwijnen. Dat is slecht voor het milieu, meent men. Het nieuwe stickersysteem dat die papierverspilling tegen moet gaan, zou lokale huis-aan-huiskranten eenzelfde behandeling geven als reclamefolders. En dat terwijl kranten juist gemaakt zijn van steeds opnieuw gerecycled papier. Door de maatregel dreigen lokale nieuwsvoorziening én verspreiding van overheidsinformatie voor grote groepen Nederlanders te verdwijnen.
De samenwerkende uitgevers gingen over tot actie door in een paginagroot artikel aandacht te vormen voor het standpunt van de uitgevers. Ook in de bladen van BDUmedia werden de afgelopen weken deze artikelen geplaatst.
Een aantal gemeenten in ons land, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, introduceerden al systemen waartegen de uitgevers van huis-aan-huisbladen in het geweer kwamen. In het verspreidingsgebied van BDUmedia is de gemeente Utrechtse Heuvelrug actief bezig met het ontwikkelen van beleid.
Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan, waarin het College wordt opgedragen met beleid op dit gebied te komen. In de motie wordt wel een uitzonderingspositie bepleit voor ‘non-profit’-organisaties. Huis-aan-huisbladen dreigen, als het aan de gemeenteraad ligt, wel onder de werking van een nieuwe regeling te vallen.
BDU-uitgever Heiko Imelman heeft -in een reactie op de ontwikkelingen- in De Kaap/Stichtse Courant zijn teleurstelling uitgesproken over de stap die de gemeenteraad zette. De standpunten van de krantenuitgevers zullen bij de gemeente via het lobby-circuit worden overgebracht.
Lees hier het artikel ‘Grote zorgen over toekomst lokale media: ‘De doodsteek’.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.