BDUmedia geen lid meer van NNP

wiljo klein wolterink
De directie van BDUmedia stopt met het lidmaatschap van brancheorganisatie Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP).
,,Wij zijn een andere koers gaan varen, waarin het lidmaatschap voor ons een andere betekenis heeft gekregen en uiteindelijk heeft geleid tot de beslissing om nu te stoppen”, zegt uitgever Wiljo Klein Wolterink (foto).
Hij vervolgt: ,,Dit is geen gemakkelijke stap geweest. BDUmedia is nagenoeg vanaf het begin met grote betrokkenheid en belangstelling lid geweest van NNP. Maar de (media)wereld en de tijd waarin wij leven ontwikkelt zich snel, heeft de mediawereld compleet in verwarring gebracht en doet driftige pogingen zichzelf te hervinden.
Wij zullen de NNP nauwgezet volgen en als er zich redenen voordoen deze beslissing te herzien, zal dit worden gedaan.”
De NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) is de brancheorganisatie voor uitgevers van nieuwsbladen. Nieuwsbladen waren van oudsher vooral abonnementskranten, maar later ook meer en meer huis-aan-huisbladen. Gemeenschappelijke noemer was en bleef de journalistieke kwaliteit die de uitgevers ook lokaal serieus namen. Die visie onderscheidde de branche ook van de andere huis-aan-huisformules die meer op platte commerciële leest geschoeid was.

De NNP was en is belangenbehartiger bij de politiek, maar de branche kent ook (nog steeds) een eigen CAO voor journalisten waarin de NNP de werkgevers vertegenwoordigde. Beide belangen staan onder druk; de branche is niet groot en heeft daardoor op zichzelf een weinig krachtige lobby. En steeds meer bedrijven sluiten eigen CAO’s (zoals BDU), los van de NNP. Daarnaast richt de NNP zich ook op ondersteuning van de leden op het gebied van kennisontwikkeling (bijvoorbeeld op het gebied van verkoop en digitale media).

De NNP telt momenteel zo’n 60 leden. Dat zijn vooral uitgevers van één of hooguit een paar (lokale) titels.

Freelancers kunnen de NNP kennen van de jaarlijkse persprijzen, waaraan BDU ook jaarlijks meedeed. De afgelopen jaren wonnen onze kranten (én freelancers) regelmatig prijzen op het gebied van journalistiek, fotografie en verkoop.


Geplaatst op 22 januari 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.