Mooi nieuws via het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deze week. BDUmedia, Omroep Ede en de School voor de Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede krijgen het komende jaar subsidie voor onderzoeksjournalistiek. Het gaat daarbij om een bedrag van ruim 125.000 euro.
Dat krijgt concreet vorm in Bureau Spotlight met de regio Foodvalley als werkgebied. De belangrijkste gemeenten in deze regio zijn Ede, Veenendaal, Barneveld en Wageningen, plaatsen waar BDUmedia nu ook al volop actief is.
De redactie van Bureau Spotlight gaat bestaan uit een onderzoeksjournalist, studenten journalistiek, freelance-journalisten en een vormgever/webdesigner.
Een belangrijk uitgangspunt is samenwerking met betrokken inwoners in elke fase van het journalistieke proces. Alle verhalen worden gepubliceerd op de mediakanalen van de samenwerkingspartners.
De subsidie is vooralsnog voor de periode van een jaar. Bureau Spotlight is één van de 23 projecten die een bijdrage ontvangen in het kader van de Tijdelijke Subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek. Er waren landelijk 96 aanvragen.
Doel van de regeling is het structureel verbeteren van de nieuwsvoorziening op het terrein van onderzoeksjournalistiek. Het fonds heeft voor het eerste (proef)jaar in totaal 2,9 miljoen euro beschikbaar. Over een eventuele verlenging van de subsidieregeling wordt in de loop van volgend jaar meer bekend.
De komende weken worden alle voorbereidingen getroffen om in januari te kunnen starten in een redactieruimte in Ede. Aansluitend volgt een publiciteitscampagne om inwoners van de regio Foodvalley te informeren over de werkwijze en voortgang van Bureau Spotlight.
Voor de volledigheid; BDUmedia deed met het plan voor een bureau Onderzoeksjournalistiek voor het Mediacentrum Amersfoort (een samenwerkingsverband met RTV Utrecht en de bibliotheek Eemland) óók een gooi naar de subsidiepot. Dat plan scoorde echter niet hoog genoeg. Mogelijk ook omdat een ander Amersfoorts initiatief (van het platform De Stadsbron voor onderzoeksjournalistiek) wél werd gehonoreerd.
Meer informatie over de regeling en de toegekende projecten zijn hier te vinden.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.