BDUmedia, RTV Utrecht en bibliotheek Amersfoort praten verder over samenwerking

jeroenwielaert

Ondanks het feit dat een speciale commissie van de gemeente Amersfoort een subsidie-aanvraag niet honoreerde, blijven BDUmedia (in dit geval De Stad Amersfoort.nl), regionale omroep RTV Utrecht en de bibliotheek in Amersfoort in gesprek over vormen van samenwerking.

 

De drie organisaties zaten eerder rond de tafel om voorzichtig de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. De provinciale zender zoekt een journalistieke partner die goed is ingevoerd in de stad, BDUmedia (De Stad Amersfoort) wil in toenemende mate óók bewegend beeld gaan inzetten als kanaal voor lokale informatie. Op dat punt kunnen die twee elkaar -in ieder geval theoretisch- goed aanvullen. De bibliotheek heeft ambities op het gebied van verdiepend debat en innovatieve experimenten met betrekking tot het verspreiding van informatie. De nieuwe bibliotheek (sinds kort gehuisvest in het prachtig nieuwe Eemhuis) heeft daar ook faciliteiten voor.

 

Die wensen bracht de drie gesprekspartners voor de zomer bij elkaar. Door een beroep te doen op gemeentelijke subsidie voor journalistieke producties wilden de drie een eerste samenwerkingsmodel in de praktijk op bruikbaarheid toetsen. De gedachte was gezamenlijk een aantal (nieuws)onderwerpen te kiezen, die voor de eigen media uit te werken en te laten uitmonden in een gezamenlijk georganiseerd debat. Eén en ander om onder meer tegemoet te komen aan de wens om lokaal meer verdiepende journalistiek mogelijk te maken.

 

De aanvraag werd na de zomer afgewezen. Dat kwam niet helemaal als een verrassing, omdat de voorbereidingstijd voor de aanvraag minimaal was. De beoordelingscommissie vond onder meer de aanvraag te weinig concreet.

 

Inmiddels hebben de betrokken partijen de teleurstelling verwerkt en de tussentijdse balans opgemaakt. Eén van de conclusies was dat de zoektocht naar samenwerking moet worden doorgezet. Dat zal de komende tijd dan ook gebeuren.

 

Landelijk wordt de samenwerking tussen journalistieke organisaties (zowel private, als publieke) gestimuleerd. De gedachte is dat krachtenbundeling kan leiden tot een verbetering in de berichtgeving. Vooral op lokaal gebied is de laatste jaren veel aan kwaliteit ingeboet. Er zijn zelfs gemeenten met meer dan 100.000 inwoners waar niet of nauwelijks op een serieuze manier journalistiek wordt bedreven.

 

Bij de foto: Het organiseren van debatten naar aanleiding van lokale nieuwsonderwerpen is één van de onderwerpen waarover De Stad Amersfoort (BDUmedia), RTV Utrecht en de bibliotheek in Amersfoort met elkaar praten. 


Geplaatst op 1 oktober 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.