BDUmedia voert actie tegen invoering Ja/Ja-stickers

Samen met andere uitgevers van (veelal huis-aan-huis bezorgde) nieuwsbladen voert BDUmedia dezer dagen stevig campagne tegen gemeenten die burgers willen verplichten met stickers aan te geven dat ze het huis-aan-huisblad en folders willen blijven ontvangen.

De NNP (de koepelorganisatie van uitgevers van nieuwsbladen) heeft haar bezorgdheid erover in een brief aan Minister Slob kenbaar gemaakt. Uitgevers die niet bij de NNP zijn aangesloten, ondersteunen het initiatief.

Op dit moment is het gangbaar dat mensen aangeven dat ze iets níet willen. Bijvoorbeeld met een nee/ja-sticker (geen folders, wél huis-aan-huisbladen) of een nee/nee-sticker (helemaal geen ongeadresseerd drukwerk). Mensen zonder sticker op hun brievenbus geven daarmee impliciet toestemming om ongevraagd drukwerk te ontvangen.

Om milieuredenen (het tegengaan van verspreiding van drukwerk dat ongelezen wordt weggegooid) willen steeds meer gemeenten het vertrekpunt omdraaien. Géén sticker op een brievenbus staat daarmee gelijk met géén belangstelling voor ongeadresseerd drukwerk. Mensen die wel folders en/of huis-aan-huisbladen willen ontvangen moeten dat actief aangeven.

Uitgevers vrezen dat het nieuwe beleid (dat overigens niet overal op dezelfde manier wordt ingevoerd) de verspreide oplage van de kranten gaat drukken. Omdat daarmee het bereik afneemt, zullen adverteerders lagere tarieven willen betalen. Al met al zal dat het verdienmodel voor de uitgevers in belangrijke mate aantasten. Sommige uitgevers vrezen al voor het einde van de huis-aan-huisbladen.

Met de gezamenlijke campagne in kranten en op internet hopen de uitgevers gemeenten op andere gedachten te brengen. Zij betogen dat het nieuwe beleid ook gevolgen heeft voor het bereik van (politieke) verslaggeving en daarmee de democratische controle van het gemeentebestuur. Ook vervult de lokale krant een belangrijke platformfunctie en informatiebron voor lokale gemeenschappen.

De uitgevers betogen verder dat de milieuwinst per saldo bijna te verwaarlozen is. De lokale krant vormt minder dan 1% van de hoeveelheid afval die een gezin produceert. Daarnaast wordt krantenpapier grotendeels van gerecycled papier gemaakt.


Geplaatst op 31 januari 2020

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.