Belasting betalen over kilometer-vergoeding?

Geregeld krijgen de contentmanagers belastingtechnische vragen van het freelancekorps. Zo vroeg één van de correspondenten uit de provincie Noord-Holland zich onlangs af hoe het nou zit met belasting betalen over de kilometervergoeding. ,,Ik hoop dat de reiskostenvergoeding niet wordt opgenomen in de jaaropgave; het is immers een vergoeding en geen inkomen,” zegt hij.

 

De freelance-administratie geeft opheldering. ,,Vroeger werden onkosten apart doorgegeven, dat kan nu niet meer,” vertelt HR-medewerkster Wilma van Malenstijn. ,,Er is één bedrag uitbetaald en dat geven we door aan de belastingdienst. Maar op de jaaropgave staat de reiskostenvergoeding wel apart gespecificeerd. Wat het honorarium is en wat de onkosten zijn, dient de freelancer zelf aan te geven in zijn of haar administratie of aangifte. De freelancer krijgt geen aanslag aan de hand van onze aangifte.”

 

Even voor de duidelijkheid, de Belastingdienst beschikt dus wel over de door BDU aangedragen cijfers. ,,U bent verplicht gegevens over deze opbrengsten en kosten op aanvraag en bij controle te verstrekken,” vertelt de Belastingdienst. ,,Het is dus belangrijk dat u deze gegevens bewaart.”

 

Hoeveel belasting er afgedragen dient te worden, is afhankelijk van de genoten inkomsten en de persoonlijke fiscale situatie. Leuker kunnen ‘ze’ het niet maken… Zie verder de site van de Belastingdienst (zoek op ‘freelancer’).


Geplaatst op 19 november 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.