Bijzonder initiatief: 'Achter De Kaap'


Sinds september wordt in het Leersumse cultuurcentrum De Binder elke vrijdag het lokale nieuws besproken met als basis nieuwsblad De Kaap, die de dag ervoor verschijnt. Dit is de lokale abonneekrant voor de Utrechtse Heuvelrug van de BDU. Redactionele artikelen over het dorp en de Heuvelrugpolitiek vormen de basis voor brede discussies. Wanneer deze meer vragen oproepen dan antwoorden geven, worden er personen uitgenodigd die onderwerpen inhoudelijk kunnen toelichten.

 

Zo kwam recent de boswachter de ingrijpende houtoogst rondom het dorp van uitleg voorzien, schoof een wethouder aan voor een bespreking van bouwplannen en werd de kwaliteit van de gemeenteberichten doorgelicht met de afdeling communicatie van de gemeente.

 

Inmiddels is er een vaste kern van zo’n veertien personen die elke week aanschuift, bij gasten soms meer dan dertig. Edith Hazelzet, correspondent Leersum, is er elke vrijdag bij: ,,Ik vind het erg leuk om heen te gaan. Het zijn allemaal zeer betrokken, actieve burgers, die heel veel kennis van zaken hebben. Dat varieert van landbouw, volksgezondheid, gemeentelijke processen tot de geschiedenis van het dorp. Ik hoor en leer er veel. En als men iets niet snapt, dan worden de onderliggende stukken van de gemeente bestudeerd. Dit heeft al meermaals geleid tot vragen in de gemeenteraad. Er komt dus ook nieuws voort uit deze groep.”

 

De conclusie van discussies over de aanleg van een bypass op een rotonde leidde zelfs tot een actiegroep en een petitie hiertegen in het dorp. Ook staat de organisatie van een ‘Geitencafé’ op de agenda. De komst van steeds meer grote geitenstallen in het dorp, vraagt om onafhankelijke voorlichting over gezondheidsrisico’s, redeneert ‘Achter de Kaap’.

 

,,Op het gemeentehuis zijn we inmiddels een begrip. Iemand noemde ons laatst de ‘Dorpsraad’, een benaming om trots op te zijn denk ik. Als correspondent ben ik bovendien elke week in contact met mijn lezers, wat erg waardevol is,” zegt Edith Hazelzet. Ook contentmanager Daan Bleuel was een keer te gast, om het BDU-beleid en de totstandkoming van de krant tot te lichten: ,,Het is een bijzonder initiatief, dat mede door de betrokkenheid van de correspondente en de kwaliteit van haar werk tot een succes is geworden. Het idee kan wellicht navolging vinden op andere plaatsen in ons verspreidingsgebied.”


Geplaatst op 20 april 2018

 

One thought on “Bijzonder initiatief: ‘Achter De Kaap’

  1. Inez van den Broek

    Wat een supergaaf initiatief! Zouden ze in Garderen in nieuw te bouwen dorpshuis mee moeten starten ook!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.