De Content Managers zullen nauwer betrokken worden bij de artikelen die de freelancers voor onze nieuwsmedia aanleveren. De bedoeling is aan de ene kant de correspondenten feedback te geven op hun bijdragen en aan de andere kant de kwaliteit verder op te hogen.
De rol van de Content Managers was -sinds de invoering van de functie een paar jaar geleden- meer op afstand van de redactie. De Content Managers deden onder meer aan werving en selectie van freelancers en organiseerden cursussen en workshops om correspondenten inhoudelijk beter toe te rusten. Voor het productieproces van de lokale nieuwsmedia verliepen de contacten vooral via de redacties. Daar werden afspraken gemaakt over de stukken die moesten worden gemaakt en de termijn waarop ze worden aangeleverd.
In de ideale situatie zou dat ook de plek moeten zijn waar met de correspondenten kan worden gesproken over de kwaliteit van hun verhaal. Het komt wekelijks voor dat redacties een invalshoek missen, of dat ze niet tevreden zijn over de manier waarop een artikel is opgebouwd. Het ontbreekt in de huidige organisatie aan tijd om dat uitgebreid te bespreken. Datzelfde geldt uiteraard voor de artikelen die wél aan alle verwachtingen voldoen en waar een schouderklopje op zijn plaats zou zijn.
Om tijd te creëren voor die waardevolle feedback is besloten dat de Content Managers de komende tijd nadrukkelijker bij het dagelijks werk van de redacties worden betrokken. Zij zullen op productiedagen stukken lezen en -zonodig- contact opnemen met de freelancer met tips over hoe één en ander inhoudelijk te verbeteren. Dat kan urgent zijn (,,We hebben nog een reactie van de gemeente nodig vóór we kunnen publiceren”), maar ook gericht op de langere termijn (,,Probeer het nieuws in de eerste zin van je artikel neer te zetten,”)
De insteek is hoe dan ook het werk van onze freelancers, die in onze werkwijze van groot belang is, de aandacht te geven die het verdient. Daarbij kunnen meerdere doelen gediend zijn (kwaliteitsverbetering, maar ook persoonlijke aandacht en terugkoppeling).
De meest voor de hand liggende werkwijze is dat de redacties het CM tips geeft over zaken waar ze wekelijks tegenaan lopen. Maar het moet ook twee kanten op werken. Freelancers die behoefte hebben aan feed-back (,,Is het wel goed wat ik doe? Waar kan ik verbeteren?”) zijn van harte welkom zich te melden. Dat kan bij de redacties of rechtstreeks bij de Content Managers (Wim Vonk, w.vonk@bdu.nl, Alex Monster, a.monster@bdu.nl of Daan Bleuel, d.bleuel@bdu.nl).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.