Om de transmediale ambities van BDUmedia vorm te geven, start half september een samenwerkingsverband waarbij onder meer weekblad De Stad Amersfoort.nl betrokken is.
In het Amersfoortse Eemhuis, waar onder meer de bibliotheek en het stadsarchief gehuisvest zijn, is een ruimte beschikbaar waar journalisten van de krant én van de regionale zender RTV Utrecht elkaar op regelmatige basis zullen treffen. De bedoeling is een journalistieke kruisbestuiving tot stand te brengen die de deelnemende partijen toegevoegde waarde gaat bieden. Zo kan De Stad Amersfoort.nl lokaal nieuws in de vorm van bewegend beeld verwachten en kan RTV Utrecht profiteren van de brede lokale kennis die de redactie van De Stad Amersfoort.nl inbrengt.
Bibliotheek Eemland, de derde partij in het samenwerkingsverband, faciliteert in de zin van het beschikbaar stellen van redactieruimte en archieven. Daarnaast is één van de speerpunten het entameren van lokaal debat. Actuele onderwerpen worden door de journalistieke organisaties op eigen wijze uitgediept en gepresenteerd. Dat kan uitmonden in een (politiek) debat over kwesties. Ook daarin kan de bibliotheek faciliteren en dat past in de opzet om van het prestigieuze Eemhuis een levendige discussie-arena te maken.
BDUmedia heeft al geruime tijd geleden uitgesproken dat ‘papier’ niet het enige kanaal moet zijn waarmee lokaal nieuws naar de lezer gebracht wordt. De nieuwsconsument raakt steeds meer gewend aan communicatie in de vorm van websites en bewegend beeld. Het is de overtuiging van BDUmedia dat een zichzelf serieus nemende uitgever niet om die vormen van communicatie heen kan. Daarom is BDUmedia op zoek naar mogelijkheden om zich als organisatie op het punt van video verder te ontwikkelen.
Het initiatief en experiment in Amersfoort staat niet op zichzelf. Ook in Ede, Houten en Tiel worden gesprekken gevoerd om in vergelijkbare mate tot vormen van samenwerking tussen verschillende partijen (lokale- en regionale omroepen, school voor journalistiek) te komen. De verschraling van de journalistiek infrastructuur heeft partijen ook rijp gemaakt voor de gedachte om niet langer elkaar te beconcurreren, maar ook om te kijken of samenwerking mogelijkheden opent die anders buiten bereik zouden blijven.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.