Documenten delen met 'Google docs'en 'Google drive'

Afbeeldingsresultaat voor google apps logoNiet zo heel lang geleden gehoord op de redactie. Eindredacteur: ,,Waar blijft je artikel? Ik wil ermee aan de slag.” Correspondent: ,,Mijn laytje stond niet klaar. Ik heb het in Word gemaakt.” Eindredacteur: ,,Kun je het dan even mailen?” Correspondent: ,,Dat wordt wel eind van de middag. Ik zit nu in de trein, onderweg naar een spoedklus. Het staat op de harde schijf van mijn computer. Zodra ik thuis ben, zal ik het opsturen..”

 

Een situatie als deze zal niet iedere correspondent herkennen. Toch wordt de eindredactie wekelijks met dit soort situaties geconfronteerd. En dat is eigenlijk helemaal niet meer nodig. We kunnen tegenwoordig immers werken in de ‘cloud’. En hebben daarmee overal waar we een internetverbinding hebben toegang tot onze documenten. Dat had in de situatie zoals hierboven beschreven tot een andere uitkomst van het gesprek geleid. Bijvoorbeeld deze: Eindredacteur: ,,Kun je het dan even mailen?” Correspondent: ,,Is goed; het staat op de ‘drive’. Ik zal het even met je delen.”

 

Met name Google biedt (gratis!) mogelijkheden die velen nog niet kennen. Voor geïnteresseerden is het zeker de moeite waard daar eens nader kennis van te nemen. Je kan met Google mailen (een eigen account is zó gemaakt, herkenbaar aan de uitgang gmail.com), tekstbestanden en spreadsheets maken in Google docs (functies lijken erg op die van de bekende Office applicaties als Word en Excel) en die bewaren op ‘drive’ (opslagruimte op het internet).

 

Het grote voordeel is dat al die applicaties via internet te benaderen zijn. Dus of je nou in de trein zit met je mobiel of in een internetcafé in de stad, overal kun je bij je documenten. En als je wilt dat iemand anders er óók bij kan, is het een kwestie van het document ‘delen’. Op die manier kun je zelfs samen op afstand in hetzelfde  document werken, als je dat zou willen.

 

Voor degenen die zich eens willen verdiepen in de mogelijkheden die Google biedt, hebben we wat links verzameld naar interessante sites met handleidingen. Dit zijn ze:

 


Geplaatst op 31 juli 2015

 

One thought on “Documenten delen met ‘Google docs’en ‘Google drive’

  1. Karin Stronks

    We hebben pas een bijeenkomst gehad met team DinxpersNieuws, dit onderwerp ook daarbij besproken.
    Zelf weet ik hier niet veel over, zal zeker een kijkje nemen op deze sites. Handig!

    Karin Stronks, AaltensNieuws, DinxpersNieuws.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.