Eerste bijeenkomst freelancers: 'Lokaal sufferdje is een geuzennaam'

jeroenwielaert

Ongeveer 75 freelance medewerkers van BDUmedia hebben donderdagavond de eerste bijeenkomst voor freelancers bijgewoond. Het programma in het Barneveldse Schaffelaartheater bestond uit een bijdrage van gastspreker Jeroen Wielaert (op de foto met microfoon), een presentatie van gemaakte blunders en foutjes én de uitreiking van de BDU-persprijzen.

 

De bijeenkomst werd geleid door de contentmanagers Daan Bleuel en Alex Monster. Hoofd content Norbert Witjes (foto hieronder) verrichtte het openingswoord. Hij sprak zijn dank en waardering uit voor het vele werk dat de freelancers verrichten. ,,Als je de gewone man of vrouw in Geldermalsen wilt bereiken, dan moet je het lokale Nieuwsblad Geldermalsen.nl lezen. Die moet je niet vermoeien met een verslag van de gemeenteraad in Tiel. Dát verslag moet je publiceren in de lokale krant of site van Stad Tiel.nl. Of je nu woont in Driebergen of Barneveld, Nieuw-Vennep of Dinxperlo: lokaal is het enige wat telt. Ik zie de term ‘lokaal sufferdje’ dan ook als een geuzennaam. Die moeten we koesteren. Jullie staan met de voeten in de klei, met nieuwsgierige blik speurend naar het nieuws. Maar ook met hart voor wat er lokaal leeft en met een kritische, scherpe pen wanneer de lokale politiek speelt met maatschappelijke belangen.”

 

freelanceavond2

Ook gastspreker  Jeroen Wielaert stipte het belang van de lokale journalistiek aan. Wielaert is in het dagelijks leven journalist bij Radio 1, columnist en auteur. Hij versloeg voor Veronica Nieuwsradio de Val van de Berlijnse Muur en produceert al sinds 1986 bijdragen over de Tour de France. Zijn stemgeluid is onmiskenbaar. De roots van Wielaert liggen in de lokale journalistiek, in Veenendaal. Daar maakte hij ooit verhalen voor De Rijnpost, toevallig dé concurrent van BDU-titel Veenendaalse Krant.nl. Wielaert lepelde anekdotes op over vermaarde voetbalwedstrijden tussen GVVV en DOVO en frauduleuze wethouders. Kern van zijn boodschap: lokaal telt. ,,Niemand zit zo dicht op het nieuws als jullie! De NOS is één grote mediafabriek geworden, waar honderden journalisten werken. Zij berichten over alles wat er speelt in de wereld. Maar het echte nieuws van de straat, uit het dorp, horen zij vaak niet. En jullie wel. Dát is het mooie aan de lokale journalistiek.” Wielaert (foto hieronder) stond ook stil bij de dilemma’s waar lokale freelancers tegenaan lopen: mogelijke belangenverstrengeling, de geringe financiële vergoedingen en de rol van de commercie op de inhoud van de titels. Hij ging op geheel eigen – prikkelende – wijze in debat met de aanwezigen. Norbert Witjes en uitgever Wiljo Klein Wolterink van BDUmedia werden daarbij niet ontzien.

 

freelanceavond3

Na de bijdrage van de gastspreker was het tijd voor een luchtig programmaonderdeel. Daan Bleuel en Alex Monster lieten in een presentatie zien wat er zoal misgaat op (BDU-)redacties. Van schrijffouten (‘Onze praktijk zoekt bali assistente’) tot aan ongelukkige foto-uitsneden met bijpassende fotobijschriften. Hoogtepunt van de bijeenkomst was de uitreiking van de eerste BDU-persprijzen (meer in de artikelen elders op deze website). Het programma werd afgesloten met een nazit in de theaterfoyer, waar freelancers met elkaar kennismaakten en/of bijpraatten met BDU-medewerkers.

 

De organisatie ontving na afloop vele enthousiaste reacties en commentaren van de bezoekers. Die worden uiteraard betrokken bij de evaluatie van de avond. Voorzag de bijeenkomst in een behoefte? Welke punten zouden beter kunnen? Alle tips en opmerkingen zijn welkom bij de contentmanagers Daan Bleuel (d.bleuel@bdu.nl), Alex Monster (a.monster@bdu.nl) en Wim Vonk (w.vonk@bdu.nl).


Geplaatst op 8 mei 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.