Feestdagenspelling

De meeste kerstwoorden zijn niet met een hoofdletter.

De feestdagen staan weer voor de deur. Elk jaar is het weer lastig om te gaan met de hoofdletters en dergelijke. Een overzichtje.

Het begint allemaal met het sinterklaasfeest. Sinterklaas is met een hoofdletter, het is Sint-Nicolaas en en voor de duidelijkheid is het ook de Sint. Alles wat daarvan is afgeleid is met een kleine letter: sinterklaasavond en sinterklaaskleding. Ook als het om een niet specifieke man, schrijven we het met een kleine letter: ‘We hebben nog een sinterklaas nodig’. En we schrijven goedheiligman. Voor zwarte pieten geldt dat ook. Wordt niet specifiek naar een persoon verwezen dan kleine letter. Het zijn roetveegpieten en gekleurde pieten, maar het is wel weer Wegwijspiet en Knuffelpiet.

Dan gaan we naar de kerstdagen. Ook dan alleen het hoofdfeest met een hoofdletter: Kerstmis. Verder gaat het dan om eerste en tweede kerstdag, kerstavond, de kerstengel en kerst. De Kerstman en Kerstvrouw zijn weer aparte figuren, dus die hebben een hoofdletter. X-mas is alleen voor de adverteerders. Let verder goed op verschillende gebruiken in de protestantse kerk en de katholieke kerk.

Een week later is het Nieuwjaar. Een officiële feestdag, dus met hoofdletter. De dag ervoor is het oud en nieuw, oudjaar, oudejaar, oudjaarsdag, oudejaarsdag, oudjaarsavond en oudejaarsavond. En dan nog op 6 januari Driekoningen en dan kan de kerstboom (kleine letter!) weer weg.


Geplaatst op 15 november 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.