Fotoworkshop levert freelancers nuttige tips op

 

,,Met een mobiele telefoon kun je prima foto’s maken voor de krant, als je maar weet waar je op moet letten.” Dat is de boodschap die Rien Welman en Suzanne van Koolwijk duidelijk over wisten te brengen aan de freelancers die afgelopen dinsdag naar de redactie in Alkmaar waren gekomen om de workshop ‘Beter fotograferen met je mobiele telefoon’ te volgen.

 

Geleerd werd onder andere dat de beste optie om in te zoomen niet op de telefoon zit, maar aan het eigen lichaam. ,,Gebruik je benen en ga dichterbij”, is wat Rien en Suzanne benadrukten. Volgens deze twee fotografen blijven mensen vaak te ver weg staan van hetgeen ze op de foto willen zetten. ,,Hierdoor staat er veel omgevingsruis op de foto en dat is zonde”, legde Rien uit.

 

Er zijn tijdens de avond functies ontdekt op diverse types telefoons waarvan de eigenaar van de telefoon niet wist dat die er waren. Bijvoorbeeld het lichter maken van een foto voordat je deze neemt of een raster gebruiken om de regel van derden -een regel die geldt in de fotografie om een foto spannend te maken om naar te kijken- toe te kunnen passen.

 

Er werd gesproken over de beperkingen van foto’s maken met de mobiele telefoon, maar vooral over de mogelijkheden. Over apps die er zijn om foto’s te bewerken, over de compositie van een foto en een verhaal laten zien in de foto. ,,Want wie kan het verhaal beter in de foto naar voren laten komen dan degene die ook het artikel schrijft en dus alle informatie heeft”, aldus Rien Welman.

 

En wat toch te doen met handen van mensen? ,,Handen blijven rare dingen op een foto”, aldus Welman die de aanwezigen tips gaf om handen geen storende factor op een foto te laten zijn.

 

Aandachtig werd er naar alle informatie geluisterd om vervolgens met de opgedane kennis aan de slag te gaan. In duo’s ging iedereen aan de slag met de opdracht ‘jouw collega is 25 jaar bij de krant en maak daar in deze ruimte nu eens een passende foto bij’.  Rien en Suzanne liepen alle duo’s langs om de foto’s te bekijken en aanwijzingen te geven. Al met al een leerzame avond met enthousiaste deelnemers.


Geplaatst op 30 maart 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.