Alle freelancers van BDUmedia krijgen op korte termijn een nieuwe modelovereenkomst, die de huidige VAR-verklaring vervangt. Het bedrijf heeft deze beslissing genomen na overleg met brancheorganisatie Nederlandse Uitgeversverbond (NUV).
BDUmedia besloot vorige week contact met het NUV te zoeken, nadat staatssecretaris Wiebes van Financiën had besloten de handhaving op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) op te schorten tot 1 januari 2018. Door de wet DBA moet eenvoudiger worden gecontroleerd of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. Als dat niet het geval is, is er sprake van een schijnconstructie. Daarvoor kan zowel de zzp’er als de opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV vinden de wet onduidelijk. Om het zekere voor het onzekere te nemen stoppen verschillende bedrijven nu zelfs met het inhuren van zelfstandigen. Wiebes nam vervolgens het besluit om de handhaving op de wet op te schorten. Het uitstel houdt in dat zzp’ers en opdrachtgevers langer de tijd krijgen om hun werkwijzen aan te passen aan de wet.
,,Wiebes maakt een uitzondering voor opdrachtgevers en opdrachtnemers die met hun handelwijze een oneigenlijk financieel voordeel behalen en het speelveld aantasten op een oneerlijke manier. Zij kunnen weten dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Daarnaast gaat het kabinet in de tussenliggende periode bekijken hoe de begrippen ‘gezag’ en ‘vrije vervanging’ kunnen worden ingevuld naar het huidige maatschappelijke beeld van een arbeidsverhouding”, licht Peter Stadhouders toe. Hij is directeur van het NUV.
De Belastingdienst is 1 mei 2016 gestart met een repressief handhavingsbeleid voor de ‘evident kwaadwillenden’. De angel zit in de definitie van kwaadwillenden, vooral in het tweede deel van de definitie. ,,Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan,omdat hij weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking.”
Het advies vanuit het NUV op dit moment is dan ook: door te gaan met (het opstellen/implementeren van) de modelovereenkomsten, zodat er geen risico is dat een onderneming achteraf als kwaadwillend kan worden aangemerkt. BDUmedia volgt het advies van het NUV op.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.