Natuurlijk willen we dat onze lezers onze artikelen lezen. Om ze daartoe over te halen, hebben we verschillende middelen. Allereerst is er uiteraard de kop. Over online koppen schreven we een aantal weken geleden al een aantal tips. Ten tweede is er de foto en een derde middel kan een video zijn.
Een aantal correspondenten gebruikt al video ter ondersteuning van hun nieuwsberichten. Een artikel van een brand bijvoorbeeld wordt geregeld ondersteund door een video van de vlammen of de rook. Ook heeft BDUmedia in verschillende regio’s afspraken met regionale of lokale omroepen, waarvan video’s worden gebruikt.
Ook freelance correspondenten kunnen hun nieuwsartikelen aanvullen met een video. Vaak is dit sneller gebeurd dan gedacht. Filmen kan gewoon met je telefoon en er hoeft niet gemonteerd te worden.
Als voorbeeld: Doe je een interview met een vertegenwoordiger van de dorpsraad over een gevaarlijk kruispunt, dan zul je in de meeste gevallen op de bewuste plek een foto gaan maken. Het kost je een minuut om van ditzelfde kruispunt een video van 30 seconden te maken, waarop de bezoekers van onze site kan zien hoe hard hier gereden wordt.
Ook in de politieke verslaggeving kan een video extra lezers naar je verhaal trekken. Een quote van de wethouder over dat nieuw aan te leggen ecoduct op video trekt toch weer een andere doelgroep dan een geschreven quote. En de video kan meteen op de site en via Facebook gedeeld worden.
Maak je nog geen video’s bij je artikelen en wil je dit wel graag gaan doen? Ga dan in overleg met je de contentmanager van jouw regio voor tips en eventuele vergoedingen. Als veel mensen de behoefte hebben om te leren filmen met de smartphone, kan BDU voorzien in het geven van een workshop.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.