Na afwezigheid van ruim een jaar keren de nieuwsberichten van de gemeente Leusden met ingang van mei weer terug in de Leusder Krant. De gemeente Leusden was een van de eerste gemeenten die besloot compleet te stoppen met publiciteit in een veelgelezen huis-aan-huisuitgave. Dat was jarenlang de Leusder Krant, een van de BDU-bladen.
Op aandrang van inwoners en de gemeenteraad is het college nu op dat besluit terug gekomen. Leusden is nu op zoek naar ZZP’ers die op freelance-basis de pagina willen gaan maken. daartoe werd onlangs een openbare aanbesteding gehouden, waarvoor zich negen kandidaten meldden. Een jury selecteerde na een ‘pitch’ drie kandidaten die werden uitgenodigd een proefpagina te maken. Die pagina’s zijn vorige week woensdag (13 april) in de krant verschenen. De gemeente riep inwoners op hun mening over de pagina’s kenbaar te maken.
,,Het besluit van de gemeente zegt iets over de communicatiekracht van de traditionele huis-aan-huis verspreide nieuwsbladen”, meent Daan Bleuel, die als Content Manager van BDUmedia de Leusder Krant in zijn portefeuille heeft. ,,Ondanks dat het belang van ‘papier’ als brenger van het nieuws lijkt af te nemen, is het bereik van onze gedrukte kranten nog steeds onovertroffen.”
Desondanks ontwikkelt BDUmedia ook manieren om gemeenten niet alleen op papier, maar ook digitaal van dienst te kunnen zijn. Zo kunnen gemeenten een positie op de voorpagina van de BDU-nieuwssites krijgen, als een soort toegangsportaal of etalage voor de eigen site. De gemeente Veenendaal is de eerste die een contract afsloot dat niet alleen over ‘papieren’ advertenties gaat, maar ook over communicatie via de site van de Veenendaalse Krant.nl.
Naast de gemeenten Leusden en Veenendaal sloot de afdeling Verkoop van BDU-media recentelijk meer nieuwe contracten af met gemeenten. Het ging daarbij onder meer om Ede (na een felle concurrentieslag met De Persgroep, voorheen Wegener), De Utrechtse Heuvelrug en Nijkerk. In het verschijningsgebied van ‘t Groentje (Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten) boekte BDUmedia een aardig succes door de aanbesteding van de gemeente Bunnik binnen te halen. Bunnik koos de afgelopen jaren voor de Nieuwsbode, de concurrent van ‘t Groentje.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.