Gevolgen invoering wet AVG voor journalisten onduidelijk

Op 25 mei 2018 treedt de ‘Algemene verordening gegevensbescherming’ in werking. Dit is Europese wetgeving, waarin het recht op privacy voor de burger opnieuw wordt gedefinieerd. De sterk veranderde omstandigheden in de samenleving, niet in de laatste plaats door de komst van social media, vroegen daarom.

 

Hoewel er in de wet voor journalistiek werk uitzonderingen zijn gemaakt, is niet geheel duidelijk welke gevolgen de invoering van de wet ook voor ons werk kan hebben. Kunnen mensen bezwaar maken tegen vermelding van hun naam in artikelen? Tegen het feit dat ze op de openbare weg worden gefotografeerd? Zomaar wat vragen die opborrelen en die van ingrijpende invloed kunnen zijn op ons journalistieke werk. Zowel voor de verslaggevers en fotografen, als voor de eindredacties.

 

BDUmedia zal -zodra de politieke besluitvorming is afgerond- nagaan welke gevolgen één en ander kan of zal hebben voor onze freelancers. Uiteraard komen we er tegen die tijd bijvoorbeeld via dit kanaal op terug.

 

Voor geïnteresseerden hierbij een alvast aantal links naar artikelen die dieper ingaan op de nieuwe wet:

 

Het eerste artikel is afkomstig uit Villa Media, het vakblad voor journalisten. Ook de reacties laten zien hoe er bij de professionals op de materie wordt gereageerd.

 

Het tweede artikel is gepubliceerd op de site van de NVJ (vakbond voor journalisten) en gaat over de gevolgen voor de schrijvende journalisten.

 

Het derde artikel komt uit dezelfde bron en gaat dieper in op de situatie voor fotografen.


Geplaatst op 18 mei 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.