Koninklijke BDU kijkt terug op een goed eerste kwartaal. Het financiële resultaat ligt iets boven begroting. De cijfers zijn daarmee een stuk beter dan in het eerste kwartaal van 2015.
De omzet van de productgroep Rotatie Offset (RO) steeg fors ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015. Dat is te danken aan de nieuwe orders van onder meer De Telegraaf en De Persgroep. Het resultaat van de productgroep RO bleef echter licht achter bij de verwachtingen. Dat wordt vooral veroorzaakt doordat in de eerste drie maanden eenmalige kosten in verband met de implementatie van de nieuwe orders moesten worden gemaakt. Zo werden meer overuren gemaakt dan begroot. Algemeen directeur Henk van Esch (foto): ,,Nu we de opstartfase achter de rug hebben en we per 1 mei een volledige drieploegendienst in de rotatiedrukkerij hebben, zullen we meer overhouden aan de forse uitbreiding van het orderpakket.”
De omzet van de vellendrukkerij bleef in het eerste kwartaal achter bij de begroting en was ook lager dan in de eerste drie maanden van 2015. Toch is het begrote verlies van de productgroep Vellen Offset (VO) kleiner dan geraamd. Dat komt doordat de kosten goed in de hand werden gehouden.
Het uitgeefcluster Lokale Media van BDUmedia deed het in het eerste kwartaal beter dan begroot en fors beter dan in het eerste kwartaal van 2015. Daarbij moet echter wel de kanttekening worden geplaatst dat een zuivere vergelijking met vorig jaar niet te maken is. In het eerste kwartaal 2015 maakten de titels van BDU oost nog deel uit van het uitgeefcluster Lokale Media en behoorden de uitgaven van ‘t Groentje daar nog niet toe. Henk van Esch: ,,Wat verder opvalt is dat de omzet van de basiskranten enigszins achterblijft, maar dat dan weer gecompenseerd wordt door de omzet van specials. Verheugend is de duidelijke groei van de online omzet.”
Ook voor het uitgeefcluster Vakmedia geldt dat een vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar mank gaat. Motorboot maakt niet langer deel uit van het portfolio en de exploitatie van de uitgaven van de stichting Vakinformatie Siergewassen (SVS) gebeurt niet langer voor rekening en risico van BDUmedia. De omzet van de resterende titels in het cluster bleef achter bij de begroting. De kosten deden dat echter in iets sterkere mate, zodat toch een beter resultaat kon worden behaald dan voorzien.
Het samenwerkingsverband ‘Achterhoek Nieuws’ deed het goed in de eerste drie maanden van dit jaar. Omzet en resultaat liggen licht boven begroting.
Per saldo zegt Van Esch niet ontevreden te zijn over het verloop van het eerste kwartaal. ,,Van belang is nu om de opgaande lijn in het tweede kwartaal door te trekken. In 2015 begon het jaar ook niet slecht, maar hadden we een mager tweede kwartaal. Dat moeten we nu zien te voorkomen, zodat we met een wat beter gevoel straks de vakantieperiode in kunnen gaan.”
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.