‘In tijden van nood leert men zijn vrienden kennen’. De ware betekenis van dat spreekwoord drong dezer dagen diep tot ons door. Gedwongen door de absurde omstandigheden, werd de leiding van de BDU voor het blok gezet. Er moest binnen een paar dagen een pakket noodmaatregelen op tafel komen om te zorgen dat het moederschip niet meteen teveel averij zou oplopen in de vliegende storm die ineens opstak.
Onontkoombaar had dat tot gevolg dat ook de freelance-uitgaven zoveel mogelijk moesten worden beperkt. Alles wat je niet uitgeeft als bedrijf, helpt de situatie beheersbaar te houden. Met lood in de schoenen schreven we de correspondenten in ons werkgebied een mail, waarin we de situatie probeerden uit te leggen. Velen moeten met een sterk teruglopende hoeveelheid opdrachten rekening houden, voor een enkeling droogt de stroom zelfs helemaal op. Dat is de keiharde realiteit. Al is het normaal gesproken voor tijdelijk.
Niet leuk om te vertellen (de meesten via de mail, enkelen via de telefoon). Bijvoorbeeld omdat het de laatste jaren niet de eerste keer is dat we met deze boodschap kwamen. Met andere woorden, we hebben het over een groep mensen die de laatste jaren meer klappen kreeg.
We vonden het dan ook hartverwarmend om de reacties te zien. Mensen boden aan reeds betaalde facturen te storneren, mensen boden aan nieuwe facturen tot betere tijden op te schorten. Een aanzienlijk deel ging nog verder en bood de diensten -zolang de crisis duurt- belangeloos aan. ,,Er zijn zelfs freelancers die spontaan en premium serie bedenken om het kersverse platform te helpen vullen” , zegt Agnes Corbeij, contentmanager in ‘Zuid’. ,,Of mensen die meedenken over opties voor sales. Ook heb ik positieve reacties gehad van mensen die vroeger als freelancer aan ons verbonden waren. De betrokkenheid zit ook daar nog.”
Het illustreert wat ons betreft de enorme betrokkenheid van onze freelancers bij onze uitgaven. En dat hernieuwde besef veroorzaakte kippenvel. Vaak letterlijk bij het lezen van jullie reacties. Ongelofelijk. En wat geeft dat een energie en een motivatie om er vol voor te gaan. Dit werk is zo mooi en zo belangrijk, dat mag niet verdwijnen.
Jullie doen je werk en dienen in relatieve eenzaamheid de belangen van BDU in het veld. Met een loyaliteit die aan het ongelofelijke grenst. Dat realiseren we ons niet altijd even goed. Het contentmanagement wil jullie daar hartelijk voor danken!
Daan Bleuel, Wim Vonk, Agnes Corbeij, Joop Touw, Ton Dijkstra
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.