Inbreuk auteursrecht bij foto's

Gelukkig komt het niet heel vaak voor, maar als het gebeurt is het vervelend en kostbaar: inbreuk op het auteursrecht bij foto’s. Ja inderdaad, auteursrechten zijn ook bij foto’s aan de orde.

 

Voor de fotograaf is het tot stand brengen van een mooie plaat hetzelfde creatieve proces als voor een kunstenaar die een schilderij produceert. De één is schepper met papier, verf en penselen, de ander speelt met lichtval en zichtlijnen door de lens.

 

Wie van zijn of haar creatieve geesteskindje gebruik wil maken, dient  toestemming tot publicatie te hebben (al dan niet tegen betaling). Sommige fotografen volstaan alleen met naamsvermelding.

 

Omdat de naheffing voor ‘schending auteursrecht’ hoog kan zijn, is het ook voor freelancers handig zich ervan te vergewissen of de foto ‘rechtenvrij’ is. Dat de foto al op internet staat (met of zonder naamsvermelding of watermerk) doet niet ter zake. Het kiekje is immers door iemand gemaakt – en is – vooral als die persoon dat beroepsmatig doet – meestal niet gratis.

 

Met handige opsporingsprogrammaatjes kan zelfs een fotograaf in verweggistan ontdekken of zijn/haar foto zonder toestemming is geplaatst in de bladen van BDUmedia. De nota volgt meestal spoedig.

 

Natuurlijk prefereert BDU publicatie van door freelancers zelf gemaakte foto’s omdat dit het unieke karakter van onze producten benadrukt. Als het niet anders kan, vraag dan altijd of de aangeleverde foto ‘rechtenvrij’ is en vermeld altijd de naam van de fotograaf (of rechthebbende) erbij. Het komt regelmatig voor dat geïnterviewden zélf een foto hebben die ze graag bij het artikel willen publiceren. Of zo’n foto is handig omdat de geïnterviewde er in actie op te zien is (denk aan sporters). Niet zelden blijkt zo’n foto door een professionele fotograaf te zijn gemaakt. Het is zelfs voorgekomen dat de fotograaf werkte voor een concurrerend medium, waarin de foto eerder werd afgedrukt.


Geplaatst op 27 juli 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.