Jeroen van der Veer winnaar BDU-Persprijs 2017

Jeroen van der Veer uit Amersfoort is de winnaar geworden van de BDU-Persprijs voor geschreven producties 2017. Van der Veer won met een achtergrondverhaal over onrust in de wijk Veldhuizen in Ede, nadat de gemeente besloot een buurthuis te sluiten. Dat besluit viel slecht bij de (overwegend) Marokkaanse bewoners van de wijk, die hun ongenoegen daarover uitten.

 

,,Jeroen van der Veer bezocht de brandhaard van het conflict en verbleef meerdere dagdelen in de wijk. Daar sprak hij met vele betrokkenen. Dat leidde uiteindelijk tot een beeld van de controverse dat veel genuanceerder bleek dan uit hijgerige landelijke berichtgeving naar voren kwam”, zegt het juryrapport over de winnende productie. ,,De jury waardeerde de inzet van de verslaggever die tijd noch moeite spaarde om het verhaal in al zijn schakeringen boven tafel te krijgen. Hij gaf daarmee bij uitstek invulling aan de rol die de lokale pers onder dat soort omstandigheden kan spelen. De krant kan daarmee zelfs actief bijdragen aan depolarisering en het kweken van begrip voor ‘anderen’ in de lokale gemeenschap.”

 

Van der Veer kreeg vorige week woensdag uit handen van juryvoorzitter Daan Bleuel de prijs, een oorkonde, een cheque van 250,= euro en een bos bloemen, overhandigd. Van der Veer toonde zich aangenaam verrast door de uitverkiezing.

 

Edith Hazelzet en Desiree van Ommeren (respectievelijk verbonden aan Nieuwsblad De Kaap op de Utrechtse Heuvelrug en HC Nieuws in Hoofddorp) werden in het rapport ook vermeld vanwege de kwaliteit van hun inzendingen. Voor de geïnteresseerde lezer drukken we hieronder het juryrapport integraal af.

 

Juryrapport BDU-persprijs voor geschreven producties 2017

 

Jeroen van der Veer is winnaar geworden van de BDU-persprijs voor de geschreven producties. Van der Veer maakte volgens de jury – bestaande uit Wim Vonk, Alex Monster en Daan Bleuel – de winnende productie door actief op zoek te gaan naar de nuances in een hoog oplopend conflict tussen bewoners van de wijk Veldhuizen in Ede (van Marokkaanse komaf) en de gemeente over de sluiting van een buurthuis.

 

De rellen die het gevolg waren van het besluit van de gemeente trokken al snel landelijke aandacht. Jeroen van der Veer bezocht de brandhaard van het conflict en verbleef meerdere dagdelen in de wijk. Daar sprak hij met vele betrokkenen. Dat leidde uiteindelijk tot een beeld van de controverse dat veel genuanceerder bleek dan uit hijgerige landelijke berichtgeving naar voren kwam. De jury waardeerde de inzet van de verslaggever die tijd noch moeite spaarde om het verhaal in al zijn schakeringen boven tafel te krijgen. Hij gaf daarmee bij uitstek invulling aan de rol die de lokale pers onder dat soort omstandigheden kan spelen. De krant kan daarmee zelfs actief bijdragen aan depolarisering en het kweken van begrip voor ‘anderen’ in de lokale gemeenschap. Tegelijk stelt de jury vast dat in de nieuwsbladen van BDUmedia die rol lang niet altijd vanzelfsprekend wordt opgepakt. Het vraagt namelijk niet alleen lef, doorzettingsvermogen en inzet, maar ook investering in tijd die doorgaans niet met een passend tarief wordt beloond.

 

De jury was ook onder de indruk van de inzending van Edith Hazelzet (nieuwsblad De Kaap) die een mooie primeur scoorde rond een doorbraak in onderzoek naar dyslexie van een Leersumse deskundige. Het artikel trok landelijk de aandacht, waarbij de auteur actief bijdroeg aan de totstandkoming van een artikel in Trouw. Punt van kritiek was het taalgebruik in het artikel dat niet altijd leek afgestemd op een doelgroep die niet is ingevoerd in het fenomeen ‘woordblindheid’. Het bleek overigens ook het meest gelezen bericht van 2016 op de site van De Kaap.

 

Ook Desirée van Ommen (HC Nieuws uit Hoofddorp) bleef lang in de race met een mooi verhaal over een moeder die uitgebreid vertelt over de problemen (en de vreugde) die de zorg voor een meervoudig gehandicapt kind met zich meebrengt. Het verhaal werd ‘stand alone’ als ‘feelgood’-verhaal in de decemberbijlage gebracht. Voornaamste punt van kritiek van de jury was het gemis aan een journalistiek kader. Als – bijvoorbeeld – illustratie van de stand van de zorg in 2016 of als ondersteuning van een collecteweek (voorbeelden volstrekt willekeurig gekozen) had het aan kracht en diepte gewonnen.

 

De jury kreeg 18 verhalen van 13 auteurs te beoordelen. Een magere oogst die naar de mening van de jury niet representatief kan zijn voor de verhalen die op jaarbasis voor onze kranten worden gemaakt. Desalniettemin stemde de kwaliteit van de inzendingen tot grote tevredenheid. De inzendingen waren heel divers. We kregen columns (absoluut een belangrijk genre), historische artikelen, nieuwsverhalen, diepte-interviews en sfeerverslagen. Over het algemeen degelijk werk, met vakmanschap gemaakt. De opvallendste verhalen -waaronder de winnende- onderscheidden zich vooral door het kiezen van een eigen invalshoek en een proactieve werkhouding.

 

Barneveld, juli 2017

 

Wim Vonk
Alex Monster
Daan Bleuel


Geplaatst op 21 juli 2017

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.