'Korting'-special succesnummer

Korting

De afgelopen week is met al onze nieuwsbladen het magazine-katern over het thema ‘Korting’ verspreid. Het ging om een experiment, waarbij een succesvol initiatief van de redactie van de Barneveldse Krant regionaal werd vertaald.

 

De special, op magazineformaat (de helft van het gangbare ‘weekend-formaat’), bevatte gemiddeld 14 redactiepagina’s. Deze zijn deels ingevuld door een flink aantal van onze freelancers in de regio. Uitgangspunt was elke editie te voorzien van vijf pagina’s waarin lokale ondernemers hun visie op het fenomeen ‘Korting’ zouden geven. In een aantal gevallen is dat streefaantal niet gehaald en bleef het aandeel beperkt tot vier pagina’s.

 

Daarnaast koos BDUmedia ervoor om (bijvoorbeeld) landelijk opererende trendwatchers aan het woord te laten. ,,Wij willen meer specials centraler in de markt wegzetten, zo ook deze economiebijlage. Na het succes in Barneveld, en de nieuwe markt die de bijlage ons gegeven heeft, zien wij ook voor andere titels kansen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze commerciële medewerkers het product goed kunnen verkopen, zowel online als offline”, zei verkoopleider Erwin Klein Wolterink bij het lanceren van de plannen. Inmiddels laat hij weten dat wat hem betreft het experiment geslaagd is, mede doordat de omzetdoelstelling in grote lijnen gehaald is.

 

Het project was niet alleen inhoudelijk, maar ook logistiek een uitdaging. Zo liep in de week van de verspreiding de stress op de redactie en aanverwante afdelingen soms onverantwoord hoog op om het project ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Verder bleek -in tegenstelling tot de verwachting- niet iedere ondernemer enthousiast om op het thema te reageren. Sommigen wilden niet meewerken, omdat ze de insteek ‘te negatief’ vonden. Anderen daarentegen vonden de ‘free publicity’ weer prachtig en deden graag mee.

 

Het leidde ook tot heel verschillende inzichten over het fenomeen. De een gebruikte korting alleen om van oude collecties af te komen, de ander beschouwde het als een wezenlijk onderdeel van het functioneren in de markt en een derde wees korting resoluut van de hand, omdat het ‘de markt kapot zou maken’. En voor iedere mening is iets te zeggen, natuurlijk.

 

De eerste ervaringen zijn in ieder geval dusdanig dat er in het najaar een vergelijkbaar vervolg gaat komen. Volgens de formule van een algemene special die deels gelokaliseerd wordt. Maar misschien denken jullie er heel anders over? Reacties op dit artikel zien we in ieder geval graag tegemoet.


Geplaatst op 4 maart 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.