De lokale kranten van BDUmedia werken samen met digitale stemhulp ‘Kieskompas’ om de verkiezingen van de waterschappen onder de aandacht te brengen. Die verkiezingen worden tegelijk met die voor Provinciale Staten -op woensdag 18 maart- gehouden. Het Kieskompas is sinds woensdag 11 februari onder meer via de site van onze nieuwsbladen makkelijk te bereiken.
Waterschapsverkiezingen zijn niet erg populair. Maar dat wil niet zeggen dat ze onbelangrijk zijn. Integendeel; waterschappen vervullen een cruciale rol bij de beheersing van het waterpeil, het afvoeren van regen- en rioolwater en de zorg voor kwalitatief goed oppervlaktewater. Waterschappen zijn in ons land de oudste vormen van lokale democratie en daarmee ook cultuurhistorisch van belang.
Tussen 11 februari en 18 maart zal deze krant een paar keer aandacht besteden aan het werk van de waterschappen. In week 9 publiceren we in alle titels een artikel dat ingaat op vraag ‘wat is een waterschap?’ Voorafgaand aan de verkiezingen (afhankelijk van het verschijningsmoment in week 11 of 12) publiceren we nog een vrij algemeen artikel, met als invalshoek ‘wat doet míjn waterschap?’
Het Kieskompas is sinds 11 februari via de site van deze krant makkelijk te benaderen. Onze lezers kunnen het Kieskompas bereiken via het hoofdmenu, vlak onder de titelnaam óf via het actionblock elders op de voorpagina van de sites. De positie verschilt per site. Kieskompas is de officiële partner van de Unie van Waterschappen.
Kieskompas is ontwikkeld door politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Kieskompas wil zich van anderen onderscheiden door de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de vragen en een betrouwbare analyse van de antwoorden. Kieskompas is niet alleen in Nederland populair, ook landen binnen en buiten Europa gebruiken de stemhulp.
De samenwerking met de BDU-bladen is erop gericht de verkiezingen voor het waterschap beter onder de aandacht te krijgen en daardoor het belang ervan beter te laten doordringen. Als jullie je geroepen voelen het Kieskompas zelf een keer te gebruiken, zouden we het leuk vinden om de ervaringen eens te horen. Dat kan bijvoorbeeld via een mailtje naar één van de content-managers Daan Bleuel (d.bleuel@bdu.nl), Alex Monster (a.monster@bdu.nl) of Wim Vonk (w.vonk@bdu.nl).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.