Met de live-gang van het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl, het Kompas Sliedrecht.nl, het Weekblad voor Ouder Amstel.nl en Nieuwsblad IJmuiden.nl zijn de sites van àlle huis-aan-huisbladen voorzien van een betaalmuur. Dat is eerder dan aanvankelijk was voorzien. Onder invloed van de coronacrisis is besloten de betaalmuur voor alle huis-aan-huiskranten versneld op te richten.
Nieuwsblad IJmuiden is in dit geval ook een interessant experiment. Het is de eerste BDU-krant zónder papieren uitgave. Half maart werd de verspreiding van de papieren editie van de krant gestopt. De directie wil onderzoeken of er voor een nieuwssite die alleen digitaal wordt gemaakt, plaats is op de lokale markt.
Hoewel exacte cijfers daarover nog ontbreken, laten alle sites die tot nu toe premium-artikelen zijn gaan aanbieden, groei zien in het aantal betalende abonnees. Op termijn – dus ook ná de coronacrisis – zullen betalende abonnees voor inkomsten moeten zorgen die stagnerende advertentie-omzetten kunnen opvangen.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.