Landelijke primeur voor Hoog & Laag

BDU-nieuwsblad Hoog & Laag (Renkum/Oosterbeek/Wageningen) kwam woensdag 16 januari met een knallende primeur, die in no-time landelijk in heel veel media werd overgenomen. Freelance journalist Eugene Leenders (normaal gesproken verbonden aan de Baarnsche Courant; ook van BDUmedia) haalde na diepgaand onderzoek een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg boven water, waarin de instantie diep door het stof ging en excuses maakte aan een Oosterbeekse orthopedisch chirurg.

 

De brief, waarin ruimhartig en ondubbelzinnig excuses werden aangeboden voor de eigen handelwijze, is uniek. Normaal gesproken is de overheid -veelal om juridische redenen- niet zo scheutig met verontschuldigingen, zelfs als die evident op zijn plaats lijken.

 

De kwestie komt erop neer dat orthopedisch chirurg Piet van Loon, die in bepaalde kringen bekendheid genoot vanwege zijn baanbrekende opvattingen over de behandeling van bepaalde aandoeningen, door de Inspectie kapot werd gemaakt. De zaak begon zo’n tien jaar geleden, toen Van Loon, na een dispuut met collega’s in de eigen maatschap, vertrok uit ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Wat hij toen niet wist, was dat de directie van het ziekenhuis een klacht indiende bij de toenmalige Inspectie voor de Volksgezondheid. Rijnstate wilde onderzocht hebben of de handelwijze van de chirurg door de beugel kon of niet.

 

De behandeling van de klacht liet vervolgens heel lang op zich wachten en werd tot voor kort nooit afgerond. Ook niet nadat de ingeschakelde Ombudsman al in 2013 concludeerde dat de Inspectie tekort schoot in de procedurele afwikkeling van de zaak. Nadat de Ombudsman, op aandringen van Van Loon, de zaak nog eens op de agenda zette, kwam de Inspectie ineens volkomen onverwacht met verontschuldigingen op de proppen. Die excuses zijn inmiddels ook in een officiële brief verwoord.

 

De kwestie had voor de chirurg grote gevolgen. Hij kwam niet meer aan de bak en ook zijn privé-leven liep grote schade op. Van Loon was begrijpelijk dan ook zeer verguld met de even plotselinge als verrassende ontknoping van de zaak

 

Hoog & Laag pakte er ook stevig mee uit met een verhaal op de voorpagina, een doorlees op pagina 3 en een spread middenin de krant. Het verhaal van Eugene Leenders kwam mede dankzij een subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten tot stand. Inmiddels haalde het verhaal een flink aantal landelijke media waaronder de NOS, De Telegraaf, De Volkskrant, NRC, Omroep Gelderland, HP/De Tijd, Panorama en het Reformatorisch Dagblad.

 

Op de foto: Journalist Eugene Leenders (links) en Piet van Loon nemen het eerste gedrukte exemplaar van de Hoog & Laag-editie met het onthullende verhaal in ontvangst.


Geplaatst op 18 januari 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.