Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Leusder Krant voor het eerst verscheen. Medio april 1969 verscheen de eerste editie van de ‘Krant zonder naam’. Op de voorpagina riep de redactie van het nieuwe nieuwsblad lezers op zelf een goede naam te verzinnen. Dat werd de Leusder Courant, niet lang daarna vervangen door de naam Leusder Krant. Wethouder Van Woudenberg kreeg de prijs voor het bedenken van de toch niet echt schokkende naam.
Het verschijnen van de eerste editie van de Leusder Krant viel samen met de start van de nieuwe gemeente Leusden. Vooruitziende geesten bedachten dat kernen als Hamersveld, Leusbroek, Stoutenburg en Achterveld de krachten bestuurlijk moesten bundelen om te voorkomen dat ze later door Amersfoort zouden worden ingelijfd. De BDU speelde daar handig op in door in de nieuwe gemeente een eigen krant te laten verschijnen.
De introductie van de Leusder Krant markeerde ook het begin van een periode van groei van de BDU dat in die dagen niet meer dan een handvol kranten maakte. In de jaren ’70 groeide de portefeuille snel met eigen, nieuwe titels en overgenomen kranten.
De typische plattelandsdorpen op de overgang van Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei groeiden begin jaren ’70 van de vorige eeuw snel uit tot een populaire forensengemeente aan de rand van de Randstad. En de pioniers hadden in die beginjaren behoefte aan een goede informatiebron die ook als sociaal bindmiddel fungeerde. Daarom groeide de Leusder Krant snel uit tot een gezaghebbend medium waar veel Leusdenaren op geabonneerd waren. In de hoogtijdagen verscheen de krant twee keer per week (op dinsdag en donderdag) op het toen nog zeer gangbare dagbladformaat.
De krant kreeg het moeilijker toen Leusden verder doorgroeide naar een kleine 30.000 inwoners. De concurrentie (dagblad de Amersfoortse Courant en huis-aan-huiskrant Leusden Nu (later kwam daar De Handelspost ook nog bij) eiste marktaandeel op en dat ging ten koste van de monopoliepositie van de Leusder Krant. Ergens in de jaren ’90 werd de Leusder Krant ook huis-aan-huis verspreid, nu op het meer gangbare, huidige tabloidformaat.
De Leusder Krant won in 1992 de Persprijs voor Nieuwsbladjournalistiek en speelde een hoofdrol in het bestuurlijke drama dat in 1987 een heel college, een burgemeester en een gemeentesecretaris de kop kostte. De krant kan daarmee terugkijken op een roemruchte bijdrage aan de wispelturige geschiedenis van een groeikern in wording.
De krant zal de komende maanden op verschillende manieren aandacht besteden aan ’50 jaar lokale journalistiek in Leusden’.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.