Lezers van De Kaap bespreken wekelijks de krant

Contentmanager Daan Bleuel van BDUmedia was vrijdag te gast in het Leersumse kulturhus ‘De Binder’ bij het gezelschap Leersumers dat wekelijks onder het motto ‘Achter de Kaap’ de krant onder de loep neemt. Bleuel was uitgenodigd om iets te vertellen over de ontwikkelingen binnen BDUmedia (en de wereld van de media in het algemeen).

 

Een twintigtal lezers van De Kaap zorgde voor een geanimeerde bijeenkomst, waarin ook werd gediscussieerd over de stelling ‘Echt nieuws is minstens zo misleidend als nepnieuws’. Daarin werd onder meer geconcludeerd dat objectiviteit niet bestaat en dat elk nieuwsmedium zijn eigen invalshoeken kiest voor de presentatie van het nieuws. Zo kan De Telegraaf door een andere kop boven een persbericht over rekeningrijden (‘Automobilist melkkoe voor het milieu) een heel ander gevoel oproepen dan -bijvoorbeeld- De Volkskrant (Rekeningrijden goed voor terugdringen CO2-uitstoot).

 

Bleuel vertelde het gezelschap dat de introductie van ‘betaalde content’ (nieuws waarvoor op de één of andere manier door de consument betaald wordt) de richting is die ook de lokale journalistiek op zal gaan. Lezers van De Kaap betalen voor hun krant, maar ook huis-aan-huisbladen gaan onvermijdelijk die kant op. Het zal dan niet gaan om abonnementen op de papieren uitgave, maar om digitaal gepubliceerde artikelen.

 

Het gezelschap ‘Achter de Kaap’ komt wekelijks op vrijdagochtend bij elkaar om de krant ‘te bespreken’. Soms staat een artikel centraal (waarom dit onderwerp? Waarom vanuit deze invalshoek belicht?), soms is een artikel aanleiding om gasten uit te nodigen. ,,Op het gemeentehuis tel je al niet meer mee als je hier niet uitgenodigd bent geweest”, vertelde één van de aanwezigen. Zo zal volgende keer de griffier van de gemeente aanwezig zijn om iets over de functie te vertellen en vragen erover te beantwoorden.


Geplaatst op 8 juli 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.