Moeten freelancers hun artikelen vóór publicatie laten lezen door de geïnterviewden? Om (eventuele) onduidelijkheden op dit punt weg te nemen, publiceren wij hieronder de richtlijnen van BDUmedia.
Je kent het wel. Interview je een wethouder over de handelwijze rond gemeentelijke grondtransacties, krijg je het verzoek of hij het verhaal vóór publicatie mag lezen. Je stemt toe, maar ontvangt vervolgens een waslijst aan correcties in de mail. De wethouder meent dat het hem politiek wat beter uitkomt om enkele uitspraken af te zwakken… Ben je verplicht deze te verwerken in jouw verhaal? Ons antwoord: nee. Uiteindelijk maak je natuurlijk zelf de inschatting of je aan de wensen tegemoet wilt komen, maar het hoeft in ieder geval niet. Je hebt de tekst immers laten checken op feitelijke onjuistheden. Het is wel van belang dit vooraf kenbaar te maken.
Het wordt binnen de journalistiek steeds gebruikelijker om verhalen vóór publicatie te laten lezen. Wij raden jou ook aan hier niet al te moeilijk over te doen. De kans op misverstanden of fouten in de publicatie wordt hiermee verkleind. Let wel: een door de wol geverfde geïnterviewde (politicus, bestuurder) controleert jouw productie dus alleen op feitelijke onjuistheden. Als jij de ‘buurvrouw’ zonder media-ervaring interviewt over de hangjeugd in de buurt, kun je je iets coulanter opstellen. Als zij zichzelf in de problemen kan brengen met bepaalde uitspraken, kun je haar uitspraken iets afzwakken in het verhaal en/of haar wijzen op de gevaren van haar uitspraken. ‘Mogen wij u zo letterlijk citeren in het artikel?’
Commerciële artikelen moeten voor het inzenden altijd ter lezing worden voorgelegd aan de klant. Het is verstandig om bij het interview al melding te maken van het feit dat het verhaal ter lezing wordt voorgelegd. Geef ook aan wanneer de klant het artikel kan verwachten en op welke termijn het verhaal met eventuele aanpassingen terug moet zijn. Eventuele aanpassingen moeten passend zijn in de BDUmedia-stijl en mogen niet leiden tot afwijking van de afgesproken lengte van het artikel.
Voor ieder artikel geldt: als je afspreekt dat het verhaal vooraf gelezen mag worden, meld dan bij het interview én ook bij toezending van de tekst de reactietermijn. Meld ook dat – wanneer er op het afgesproken tijdstip nog geen reactie binnen is – wordt aangenomen dat er geen wijzigingen in de tekst zijn.
Vragen naar aanleiding van deze instructies kunnen gesteld worden aan de contentmanagers Daan Bleuel (d.bleuel@bdu.nl), Wim Vonk (w.vonk@bdu.nl) of Alex Monster (a.monster@bdu.nl).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.