Een gouden kans om als lokaal dagblad uit te pakken, diende zich donderdagochtend aan, met een bezoek van koningin Máxima aan Barneveld. Omdat we maandagochtend al via de RVD op de hoogte waren gebracht – onder embargo – konden we in stilte vast één en ander voorbereiden. Verslaggever Wouter van Dijk vertelt over zijn aanpak.
,,Ik belde woensdag vast naar Welzijn Barneveld, de partij die bezocht zou worden door Máxima, om precies te weten wat er zou gebeuren en wat de inhoud van het bezoek betrof. Zo kon ik vast vooraf een verhaal maken en klaarzetten voor de site.
Dat was ook wel nodig, want ik mocht pas naar buiten treden op het moment dat Máxima vertrok, wegens veiligheidsvoorschriften. Plus, dat zou zijn rond 11.45 uur. Wetende dat onze deadline voor de krant van die dag iets later (rond 13.00 uur) ligt, moest ik snel handelen en dan scheelt het nogal als je de basis van een verhaal al klaar hebt.
Ik ben er naartoe gegaan samen met Bram, één van onze freelance fotografen. Hij zou de foto’s verzorgen én een korte video maken van de aankomst, ik zou op dat moment een paar foto’s met mijn telefoon maken en door-appen naar mijn collega´s op de redactie, zodat we zo snel mogelijk online konden publiceren op de website en social media.
Dat is allemaal redelijk goed gelukt, ondanks een paar technische probleempjes met de site juist op het verkeerde moment. Terwijl ik nog bij Welzijn Barneveld wat reacties kon noteren na het vertrek van Máxima, verscheen ons basisverhaal op de site, evenals vlak daarna de video van Bram. Daarna fietste ik als een gek naar de redactie (gelukkig redelijk dichtbij) en werkte ik snel mijn tweede verhaal uit, meer het sfeerverslag. Dat was uiteindelijk nog net op tijd af voor de krant van donderdag.
Zo hadden we ‘s middags twee verhalen op de site, een video en aardig wat foto’s, plus veel aandacht in de papieren krant. Mooie actie. Achteraf had het misschien nóg beter gekund en had ik bijvoorbeeld de redactie-camera mee kunnen nemen. Want er waren een paar momenten tijdens het bezoek dat de fotografen weg moesten maar de schrijvers mochten blijven zitten. Op sommige momenten had ik toen nog mooie foto’s kunnen maken. Dat heb ik nu geprobeerd met mijn mobiel, maar de kwaliteit blijft dan toch echt achterwege. Ook had ik misschien zelf nog een tweede video kunnen maken met mijn mobiel, maar soms is het ook een kwestie van keuzes maken en snel schakelen.”
De cijfers:
Verhalen op de website: 12.500 pageviews
Facebookbericht BK; 1050 likes, 61x gedeeld, 113 reacties, 6800x doorgeklikt naar bericht op website
Video: 230 views
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.