Mediadebat in Leusden

De redactie van de Leusder Krant organiseert een mediadebat dat maandag 18 november in het Leusdense gemeentehuis zal worden gehouden. Centraal staat de vraag hoe de toekomst van de lokale krant eruit ziet.

De Leusder Krant én de gemeente Leusden bestaan dit jaar 50 jaar. De twee hebben de afgelopen decennia een innige relatie onderhouden. Toch veranderde er ook het één en ander. Zo begon de Leusder Krant als abonneetitel die geruime tijd twee keer per week op dagbladformaat verscheen. Inmiddels is het een huis-aan-huiskrant op tabloidformaat die één keer per week verschijnt.

Eerder dit jaar verdween het concurrerende Leusden Nu van de markt, nadat beide uitgevers daarover afspraken maakten. Het zijn signalen van sterk veranderende omstandigheden, die het uitgeven van papieren en digitale kranten niet makkelijk maken. Met name de advertentie-inkomsten vertonen al geruime tijd een dalende tendens.

De financiële ruimte om de journalistieke functie goed inhoud te geven wordt kleiner. Vanuit die achtergrond is het interessant om stil te staan bij de vraag hoe het de komende 50 jaar verder moet met de lokale pers. Of is het niet erg als er straks geen journalist meer in het dorp rondloopt?

Het mediadebat is het logische uitvloeisel van een serie artikelen die de Leusder Krant aan de hand van verhalen van Daan Bleuel aan het 50-jarig bestaan wijdde. Het debat zal met een aantal belanghebbenden van de krant worden gevoerd. Zo zal de Leusdense politiek in ruime mate vertegenwoordigd zijn. Ook representanten van de lokale en regionale pers geven acte de présence, evenals lokale ondernemers (waaronder adverteerders).

Daarnaast hoopt de organisatie andere belangstellenden te verwelkomen. Dat zijn dan vooral de lezers van de krant. Bijzondere gasten zijn Quint Kik en René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Gedeputeerde Anne Schaddelee van de provincie Utrecht. Het debat begint om 20.00 uur.


Geplaatst op 11 november 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.