De Stad Amersfoort (BDUmedia), regionale zender RTV Utrecht, het digitale journalistieke platform ‘De Stadsbron’ en bibliotheek Eemland hebben gezamenlijk een groot debat georganiseerd in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Het debat werd woensdag 13 maart in de bibliotheek in Amersfoort (Het Eemhuis) gehouden.
De Stad Amersfoort, RTV Utrecht en de bibliotheek werken al langer samen in het Amersfoortse Mediacentrum. Binnen die samenwerking worden jaarlijks 3 à 4 debatten georganiseerd rond belangrijke, vaak politieke thema’s. Voor deze gelegenheid werden de statenverkiezingen centraal gezet.
Nieuw was de deelname van het digitale platform voor onderzoeksjournalistiek ‘De Stadsbron’. De initiatiefnemers verzetten zich tegen de verschraling van het journalistieke landschap op lokaal en regionaal niveau. Het platform kreeg onlangs subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
De taken werden zodanig verdeeld dat er voor alle deelnemende partijen sprake was van toegevoegde waarde. De bibliotheek wil meer zijn dan een plek waar boeken geleend kunnen worden. Door plek te bieden aan debatten neemt de relevantie van het Eemhuis toe. De bibliotheek speelt dan ook een belangrijke rol in de facilitering.
RTV Utrecht organiseerde voor een belangrijk deel het debat zelf. Zowel voorbereidend als in de uitvoering was de regionale omroep leidend. Dankzij de technische inbreng van de omroep en de bibliotheek kon het debat live ‘gestreamd’ worden en was het via de sites van De Stad Amersfoort, De Stadsbron en RTV Utrecht ook buiten het Eemhuis te volgen voor belangstellenden.
De Stad Amersfoort zorgde voor een aankondigend persbericht, een voorbeschouwend artikel en een verslag (met video) dat door de partners gebruikt kon worden. De Stadsbron publiceerde in de aanloop naar de verkiezingen een serie grote artikelen waarnaar de andere partners konden verwijzen.
Het debat werd uiteindelijk door naar schatting 100 à 120 belangstellenden bezocht. Tien van de veertien partijen namen deel. De meesten stuurden de lijsttrekker. Eén partij vaardigde zelfs een (Amersfoortse) Gedeputeerde af. Inhoudelijk kwam het debat goed uit de verf.
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.