Meerderheid Eerste Kamer toch voor afschaffen VAR

 

belasting

De VAR-verklaring lijkt toch definitief te verdwijnen. Staatssecretaris Wiebes heeft toch een meerderheid van de Eerste Kamer achter zijn wetsvoorstel weten te verkrijgen om de verklaring in te ruilen voor modelovereenkomsten. 

 

Wel moet de Eerste Kamer op 2 februari nog formeel stemmen over de wet, die dan per 1 mei 2016 van kracht wordt. Dan begint ook een implementatietermijn van één jaar.

In plaats van de VAR-verklaring is het de bedoeling dat er modelovereenkomsten komen die vooraf door de opdrachtgever worden getoetst bij de belastingdienst. Na goedkeuring kunnen de overeenkomsten gebruikt worden om de werkafspraken tussen opdrachtgever en freelancer vast te leggen.

 

Branchevereniging NUV, waar BDUmedia bij aangesloten is, heeft inmiddels aan de belastingdienst een aantal modelovereenkomsten voorgelegd. De belastingdienst heeft vorige week laten weten geen onoverkomelijke bezwaren te zien. Op 11 februari is het vervolggesprek tussen belastingdienst en NUV gepland en verwacht de branchevereniging een formeel akkoord.  Er wordt dan ook gesproken over een nieuw convenant voor auteurs en redactiemedewerkers.

 

Freelancers ontvangen binnenkort de opgave van hun inkomsten over het afgelopen jaar. Medewerkers die eerder een VAR-verklaring hebben verstrekt en waarvoor de omstandigheden niet zijn gewijzigd, hoeven nu niets te doen. De verklaring is dan nog geldig. Freelancers die nog geen VAR-verklaring hebben afgegeven, maar waar de inkomsten over 2015 daar wel aanleiding toe geven, moeten een VAR- of een Eigen Verklaring opsturen. Zij lezen daar meer over in de brief die zij hierover krijgen. Dit is het geval voor freelancers die in 2015 meer dan € 8.400 aan BDUmedia declareerden.
In de komende maanden houden wij een ieder op de hoogte van de ontwikkelingen en de nieuwe werkwijze.


Geplaatst op 28 januari 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.