Een onafhankelijke jury heeft donderdagmiddag in Amersfoort Miro Lucassen de titel ‘Kei van een journalist’ toegekend. Op donderdagavond 1 december reikte wethouder Bertien Houwing de prijs uit. Johan Hardeman kreeg de prijs voor journalistiek talent.
Miro Lucassen maakte een boek en een artikelenreeks als voorpublicatie in BDU-krant De Stad Amersfoort over de strijd tussen projectontwikkelaar Hans Vahstal en de gemeente. Lucassen versloeg twee inzendingen van concurrent de AD/Amersfoortse Courant, die ook genomineerd waren.
De gemeente Amersfoort hecht naar eigen zeggen veel waarde aan de lokale journalistiek, ‘omdat die van grote waarde is voor het goed functioneren van de lokale democratie’. Om die reden heeft de gemeente de prijs ‘Kei van een journalist’ in het leven geroepen.
De serie kwam mede tot stand dankzij een subsidie van de gemeente Amersfoort. Omdat de gemeente zich zorgen maakt over ontwikkelingen in de journalistiek die de kwaliteit niet ten goede komen, stelt het gemeentebestuur jaarlijks subsidie beschikbaar voor ‘bijzondere journalistieke projecten’. De serie in de krant kon mede dankzij die externe financiering tot stand komen.
Het project werd ook door bijdragen uit andere bronnen financieel mogelijk gemaakt. Miro Lucassen was jarenlang één van de belangrijkste verslaggevers van de Amersfoortse Courant. Inmiddels is Lucassen ZZP’er.
Lucassen zocht vorig jaar contact met BDUmedia om de belangstelling te polsen om een serie artikelen over het onderwerp te publiceren. Hoewel op dat moment nog niet bekend was hoe het project zou uitpakken, was dat commitment in een vroeg stadium wenselijk voor de financiële kaders waarbinnen het project zou moeten worden gerealiseerd.
De publicatie in de krant zorgde voor veel publiciteit en vestigde de aandacht op het boek waarin de bevindingen van Lucassen uiteindelijk uitputtend zijn opgetekend.
De prijsuitreiking vond plaats in het Amersfoortse Eemhuis, waarin onder meer de bibliotheek en de muziekschool zijn gevestigd. BDUmedia opende er onlangs een werkruimte, waar de samenwerking tussen De Stad Amersfoort, de regionale zender RTV Utrecht én de bibliotheek vorm krijgt. Daarover publiceerden wij eerder op deze site. In het programma rond de prijsuitreiking werd ook even stil gestaan bij het samenwerkingsproject.
De jury stond onder voorzitterschap van René van Zanten, directeur van het Stimuleringsfonds van de Pers. Verder maakten ook Alex Engbers (oud-hoofdredacteur van De Stentor) en EO-presentator Tijs van den Brink deel uit van de jury.
Meer informatie over de prijs en de jury op www.amersfoort.nl/journalistiekeprijs.
Op de foto: Miro Lucassen krijgt de prijs van wethouder Bertien Houwing. (foto: Cees Wouda)
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.