Modelovereenkomsten vervangen VAR voor zzp’ers

belasting

Voor het werken met freelancers zoals auteurs en redactiemedewerkers gaan andere regels gelden. Om schijnzelfstandigheid te bestrijden wil staatssecretaris Wiebes van Financiën vanaf 1 januari 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen door modelovereenkomsten per sector.

 

De Belastingdienst gaat die modelovereenkomsten vooraf toetsen op loonheffingsplicht. Stelt de Belastingdienst vast dat de arbeidsrelatie geen arbeidsovereenkomst is, dan is de opdrachtgever gevrijwaard van naheffingen. Tenminste, zolang de freelancer exact blijft werken volgens de feiten en omstandigheden die in het contract vermeld staan. Het wetsvoorstel is spoedeisend en is na de indiening in april nu al aangenomen door de Tweede Kamer. In september behandelt de Eerste Kamer het, direct na het reces. Gezien het maatschappelijke en politieke brede draagvlak wordt de wet waarschijnlijk per 1 januari 2016 van kracht.

 

De komende periode zal het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) – eventueel in overleg met belangenorganisaties voor zzp’ers in de uitgeefsector – een modelovereenkomst opstellen voor freelance auteurs en redactiemedewerkers en deze bespreken met de Belastingdienst.


Geplaatst op 16 juli 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.