Naam fotograaf verplicht veld in WebNEO

fotograafnaam

Het invullen van de naam van de fotograaf in WebNEO wordt binnenkort een verplicht veld. Dat betekent dat het systeem gaat sputteren op het moment dat dat veld leeg blijft. BDUmedia roept freelancers op om nu al het veld in te vullen.

 

De maatregel wordt genomen om bijvoorbeeld het risico op schadeclaims van derden te voorkomen. Het achterwege laten van naamsvermelding kan voor fotografen al aanleiding zijn gepeperde schadeclaims in te dienen (voorbeelden zijn er helaas al te over).

 

Daarnaast is het voor de redacties prettig te weten wie een foto heeft gemaakt. Bijvoorbeeld als er in het archief gezocht wordt naar reeds gebruikt beeldmateriaal. De naam alleen al kan snel duidelijk maken of een foto kan worden hergebruikt en zo ja onder welke voorwaarden.

 

Over het algemeen gaat het bij freelancers om foto’s die zelf gemaakt zijn. Sommigen beschouwen dat kennelijk als vanzelfsprekend en vinden dat een reden om het veld ‘naam van de fotograaf’ leeg te laten. Anderen handelen uit valse bescheidenheid.

 

Maar ook materiaal dat door derden wordt meegegeven (geinterviewden die een foto meegeven) moet van een ‘credit’ worden voorzien. Dit -uiteraard- nadat de freelancer zich er eerst van heeft overtuigd dat het materiaal rechtenvrij (zonder kosten) mag worden gebruikt en zo ja, onder welke aanvullende voorwaarden (naamsvermelding komt het meest voor als eis).

 

Het blijft belangrijk dat die check goed wordt uitgevoerd. Veel mensen snappen niet dat een foto die ze kochten van een fotograaf niet automatisch auteursrechtenvrij is. Het tegendeel is vaker het geval. Ook de redacties worden bij herhaling geinstrueerd om scherp te blijven op dit punt, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dat er door de drukte weleens bij in schiet.


Geplaatst op 15 april 2016

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.