Met regelmaat worden de BDU-titels gedomineerd door ‘agenda-items’; onderwerpen die op de (politieke) agenda staan en zo een verhaal opleveren. Niets mis mee. Deze producties zijn broodnodig. BDUmedia wil immers een goed, gedegen en compleet beeld van de lokale samenleving schetsen. Toch kunnen juist niet-alledaagse producties onze titels extra kleur geven. Twee voorbeelden ter inspiratie.
Het Trimbos-instituut publiceerde enkele weken geleden een rapport over drugsgebruik onder jongeren. Bijna 20 jongeren vonden in 2013 en 2014 de dood na het gebruik van xtc. Dit zette freelancer Jelle den Toom aan het denken. Hij wist dat anderhalf jaar geleden de 16-jarige Naomi uit Sliedrecht om het leven was gekomen door drugsgebruik. Jelle stelde aan de redactie voor een portret te maken van het gezin (foto). Hoe kijken zij terug op die periode? Wat voor meisje was de 16-jarige Naomi? Hoe probeert de familie de draad weer op te pakken? De uiteindelijke productie was een zeer lezenswaardig en persoonlijk relaas van een gezin dat zijn leven van de ene op de andere dag zag veranderen.
Freelancer Freek Wolff schreef een verhaal in dezelfde categorie. Hij interviewde in de voorbije weken burgemeester Wilke Dekker van Renswoude die in februari 2014 getroffen was door een hersenbloeding. Wolff onderhield het voorbije jaar (nauw) contact met de familie en medewerkers van de gemeente. Precies een jaar na dato publiceerde Wolff een indringend verhaal. De burgemeester heeft vooral moeite met het feit dat hij tijdens zijn herstel afhankelijk is van anderen. Hij, de burgemeester die gewend was zelf mensen aan te sturen.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden van unieke verhalen. Waar het ons om gaat: wie even de gebaande paden verlaat, kan op de mooiste bloemen stuiten. Die groeien immers niet langs de kant van de weg. BDUmedia is continu op zoek naar pareltjes. Soms vind je die door landelijk nieuws te lokaliseren, terug te gaan in de tijd of dieper te graven dan je gewend bent. Toegegeven: het kost (soms) wat extra tijd, maar de voldoening is er niet minder om.
Reageren op dit artikel kan via een van de contentmanagers Daan Bleuel (d.bleuel@bdu.nl), Wim Vonk (w.vonk@bdu.nl) of Alex Monster (a.monster@bdu.nl).
BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.
Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.