De waarde van een goede column

Sinds afgelopen zomer is het freelancekorps van cluster Noord-Holland zowat verviervoudigd. Eerder berichtten we al over de zoektocht naar 112-specialisten, nu staat het vinden van columnisten centraal. Het vinden van een goede correspondent is al geen sinecure, laat staan het vinden van een goede columnist. Een leuk ‘cursiefje’ schrijven is immers een andere, specialistische tak van sport binnen de journalistiek.

 

Zo biedt deze rubriek in principe de enige plek in de krant waar de journalist zijn of haar meningen ongezouten – maar wel onderbouwd – kan neerzetten. Iemand die het vak goed verstaat, gebruikt ook het hulpwerkwoord ‘worden’ niet. Deze ongeschreven regel is bedoeld om de tekst actiever te maken. Daarbij dient het onderwerp hyperlokaal te zijn. Dat wil dus zeggen, een onderwerp dat zich op zeer plaatselijke basis afspeelt. Dat biedt de lezer van onze locale producten herkenning en werkt als een soort bindmiddel.

 

Dat onze achterban een dergelijke berichtgeving waardeert, is wel duidelijk uit de reacties. Een voorbeeld. Zodra de eerste column in Nieuwsblad IJmuiden, Velserbroek & Santpoort was gepubliceerd, volgde er een loftuiting. Een goede column is informatief, prikkelt en is vermakelijk leesvoer. Gelukkig zwellen de ranken aan. Zo worden de lokale producten van BDUmedia -óók in de nieuwe verspreidingsgebieden- steeds aantrekkelijker.


Geplaatst op 5 februari 2018

 

One thought on “De waarde van een goede column

  1. Ron Bel

    Nu is een Cartoon natuurlijk weer een andere tak van sport, verbindende elementen tussen column en cartoon zijn natuurlijk wel de beschouwende vorm, een prikkelend karakter en de mogelijkheid onderwerpen hyperlokaal in te steken. Misschien is Noord Holland te porren voor een cartoonist?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.