Onderschat nooit de kracht van 'lokaal'!

kracht-van-lokaal

Er zijn nog altijd mensen die de communicatiekracht van onze lokale media schromelijk onderschatten. Zoals directeur Wilbert L.A. Hetterscheid van het Doornse Von Gimbornarboretum recentelijk aan den lijve ondervond. Tja, en dan heb je wel wat uit te leggen aan teleurgestelde bezoekers…

 

Lees en huiver; hieronder de tekst van de excuusbrief die de directie aan de bezoekers van het Zweedse midwinterfeest schreef..

 

(..) Geachte lezer,

 

Als u dit bericht ontvangt heeft u afgelopen december via onze on-line ticketfaciliteit toegang gekocht tot het Zweedse kerstfeest in het Von Gimborn Arboretum. Over dat feest valt veel te vertellen, maar duidelijk was dat het niet was opgewassen tegen de grote toeloop aan deelnemers. Dat zal voor velen van u wellicht een tegenvaller zijn geweest. Wij hebben ook dergelijke reacties ontvangen. Het past ons dan ook een excuus daarvoor aan te bieden.
We werden overvallen door de aard van het artikel in de Kaap, waar uiteindelijk heel veel mensen door gestimuleerd werden te komen. Wij rekenden op max. ca. 100 mensen, zoals wel vaker op onze bescheiden kerstbijeenkomsten en dus waren wij en de Zweedse Vereniging onvoldoende voorbereid op de 500 die het uiteindelijk waren. We konden na het zien van de Kaap ook niet meer schakelen. We hebben nog ad hoc de toegang verlaagd, maar dat zal de beleving van velen niet geholpen hebben.
Voor ons een goede leerschool dat publiciteit zo zijn eigen weg kan gaan en als we dit jaar weer een dergelijke bijeenkomst organiseren, zullen we voorbereid zijn met een veel uitgebreider aanbod en capaciteit.
Nogmaals onze excuses en ik hoop wel dat u ons ondanks dit incident een goed hart blijft toedragen. Wij kunnen alle steun goed gebruiken!
Daarmee wens ik u meteen een fantastisch 2017 en hoop u toch weer te zien.

 

Met vriendelijke groet,

 

Wilbert L.A. Hetterscheid
Von Gimborn Arboretum, dir. (..)

 

We kregen de brief via onze correspondente ter plaatse, die ook het ‘opruiende’ stuk schreef. ,,En ik had dus gewaarschuwd, maar dat werd weggewuifd´’, aldus Edith Hazelzet, de auteur in kwestie. Moraal van het verhaal: Als je niet op extra omzet zit te wachten, mijd dan de lokale pers als de pest!


Geplaatst op 13 januari 2017

 

5 thoughts on “Onderschat nooit de kracht van ‘lokaal’!

  1. Bert Vos

    Dat je de lokale pers niet moet onderschatten. Daar ben ik het helemaal mee eens. Zo heeft de Stad Amersfoort met zijn berichtgeving rond de bouw van de Kersenbaan en alles wat daarmee samenhing zeer zeker bijgedragen in de gemeentelijke besluitvorming en de publieke opinie, zoals over het beoogde eenrichtingsverkeer in het Leusderkwartier. En zo zijn er wel meer voorbeelden op te noemen.

    Reply
  2. Daan Bleuel

    Gerard van Wijk, één van onze freelancers in Veenendaal, reageert op bovenstaand bericht. Hij herkent ‘de kracht van de lokale pers’. Dit is zijn verhaal..

    Vorige zomer heb ik een aantal verhalen voor de Veenendaalse Krant geschreven over de wenselijkheid van een grenscorrectie aan de zuidkant van Veenendaal, op de grens met Rhenen. Die grens loopt al vele jaren, sinds daar woningen zijn gebouwd, dwars door straten en woningen heen. Met bijvoorbeeld de voordeur op het grondgebied van Veenendaal en de woonkamer vervolgens op het grondgebied van Rhenen. Bewoners hebben er veel last van. Zo werd een jaar geleden glasvezel aangelegd, de ene helft (Veenendalers) kreeg de kabel, de andere helft (Rhenenaren) niet, terwijl het buren van elkaar zijn. Veenendalers kunnen postpakketten bij de buurtwinkel afhalen, Rhenenaren moeten er tien kilometer voor rijden naar het centrum van Rhenen. Er zijn verschillen en problemen met de wijkindeling en de OZB-belasting et cetera. Bewoners werden door ons geinterviewd en de gemeentebesturen werd om een reactie gevraagd. Ja, lastig voor bewoners, er was jaren geleden al eens door beide burgemeesters over gesproken, maar daar was het bij gebleven. En ach, zei de burgemeester van Veenendaal, het was ook komkommertijd en de krant moet ook in deze periode vol….
    De PvdA stelde schriftelijke vragen en de burgemeester van Veenendaal zegde toe er nog eens met zijn collega in Rhenen over te gaan praten. Dat is gebeurd en zie daar: een onafhankelijk bureau gaat nu voor beide gemeenteraden een voorstel voorbereiden voor een grenscorrectie, die vervolgens ook door Gedeputeerde Staten moet worden goedgekeurd.
    Inderdaad, onderschat niet de kracht van de lokale pers.

    Gerard

    Reply
  3. Bert Vos

    En kreeg een mail dat de media-aandacht over de voorgenomen coffeeshop in De Krommestraat eraan heeft bijgedragen dat Bolsius geen toestemming geeft voor dit cannabislokaal. Althans volgens de actiegroep.

    Reply
  4. Daan Bleuel

    Kees de Kroon, correspondent van De Kaap/Stichtse Courant (Utrechtse Heuvelrug) herkent de ervaring van Edith Hazelzet eveneens, getuige zijn reactie:

    Inderdaad: ‘onderschat nooit de kracht van lokaal’ , zoals Daan op deze site schrijft. Afgelopen vrijdag was ik bij de start van een filosofische leesgroep in Doorn. Ook in De Kaap aangekondigd; 30 mensen waren er. De inleider: ik heb nog nooit zoveel belangstelling de eerste keer gehad!

    Kees de Kroon

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.