Online koppen: 6 tips

De kop boven een online artikel is cruciaal. De kunst is om de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken, zonder door te slaan met misleidende en sensationele koppen. Weet jij de lezer te verleiden? Deze 6 tips helpen je op weg.

1) Vermijd clichés

Het lijkt misschien een open deur, maar koppen als ‘Kickboksgala groot succes’, ‘Jubileumconcert goed verlopen’ en ‘Veel belangstelling voor jaarlijkse rommelmarkt’ worden nog geregeld gepubliceerd op onze nieuwssites. Dergelijke koppen verleiden de lezer niet om op te klikken.

2) Geef niet alle informatie prijs in de kop

Het voelt wellicht een beetje vreemd. Als echte journalist heb je geleerd om in de (kranten)kop zo volledig mogelijk te zijn. Online werkt dat anders. Verleid de lezer om verder te klikken, door de nieuwsgierigheid te wekken. Schrijf in plaats van ‘Belgische transportgroep Sitra neemt Barneveldse transporteur Van Amerongen over’, de kortere kop ‘Belgisch bedrijf neemt Barneveldse transporteur over’. De lezer zal willen weten om welk bedrijf het gaat en klikt door.

3) Benut de kracht van getallen en details

Getallen spreken tot de verbeelding, ze maken het verhaal beeldend. Goede voorbeelden zijn: ‘Nieuwe hobbywinkel met 7.000 artikelen in Schagen’. De lezer ziet meteen een hele kast vol spullen voor zich en zal zich wellicht afvragen wat voor artikelen dit zijn. De kop: ‘Hardrijder moet rijbewijs inleveren in Castricum’ verleid veel minder dan: ‘Man rijdt met 90 km/uur door bebouwde kom Castricum.’

4) Maak lokale i.p.v. hyperlokale koppen 

De lokale krant valt op de mat bij lezers die de omgeving in de meeste gevallen goed kennen. Online ligt dat anders. Hier is je (potentiële) lezerspubliek veel groter. Wil je ook lezers van buiten het verspreidingsgebied trekken? Vermijd dan het straatnaamniveau. Dan is de kans veel groter dat jouw nieuwtje landelijk nieuws wordt. Plaatsnamen worden veel beter opgepikt door Google.

5) Zet belangrijke zoekwoorden in de kop

Bijna de helft van de bezoekers van de BDU-nieuwssites komt via zoekmachines in aanraking met ons nieuws. De kop boven een artikel is cruciaal voor de online vindbaarheid. 

6) Speel in op zoekgedrag bij grote evenementen

Bezoekers van grote evenementen zoeken online vaak naar antwoorden op hun vragen. Waar kan ik parkeren? Hoe ziet het programma eruit? Wat kost een kaartje? Enzovoort. Hier kun je als redactie slim op inspelen. 


Geplaatst op 4 oktober 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.