Opletten bij plaatsing aangeleverde foto’s en foto’s van Facebook

 

De redactie in Alkmaar ontving vorige week een fikse rekening van een fotograaf. Geen rekening van een fotograaf die in opdracht van een titel van BDUmedia een foto heeft gemaakt. Nee, een rekening van een fotograaf die bij toeval zijn foto in de krant zag en daar nu flink voor betaald wil krijgen. De derde al in korte tijd.

 

De foto waar het om gaat is door een sportvereniging naar een freelancer gestuurd en geplaatst bij een artikel over de sportvereniging. Een oproep aan een ieder om wanneer er foto’s door een sportvereniging, instelling, vereniging of wie dan ook worden aangeleverd even te vragen of deze vrij van rechten is te gebruiken en of de naam van de fotograaf bekend is.

 

Ook met plaatsing van foto’s van Facebook dient voorzichtig omgegaan te worden. Een op Facebook geplaatste foto mag niet zomaar buiten Facebook gebruikt worden. Dat levert namelijk – ondanks de algemene voorwaarden van Facebook – een schending van het auteursrecht van de maker van de foto op. Vraag altijd even toestemming aan de maker van de foto.

 

Marnix Kreyns heeft voor BDUmedia het een en ander uitgezocht met betrekking tot het plaatsen van foto’s van Facebook. Hij legt uit: ,,Als je een foto op Facebook plaatst doe je dat onder de algemene voorwaarden van Facebook. Daar staat (onder veel meer) in dat Facebook met betrekking tot de foto een “niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije wereldwijde licentie” verkrijgt. Door die bepaling zou je kunnen denken dat er een volledig vrij gebruik van op Facebook geplaatste foto’s bestaat. Maar dat is niet zo. Je moet die bepaling zo begrijpen, dat delen binnen Facebook wel mag, maar overnemen voor gebruik buiten Facebook niet zonder toestemming van de maker van de foto.”


Geplaatst op 12 oktober 2018

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.