Pluk geen foto's van internet!

Deze week kreeg BDUmedia -en niet voor de eerste keer-  een sommatiebrief van een advocaat van een fotograaf. Of we maar even € 600 willen betalen voor een door zijn cliënt gemaakte en door ons gebruikte foto. Daarvoor hadden we geen toestemming van de fotograaf, we hadden hem er niet voor betaald en we hadden ook verzuimd zijn naam bij de foto te vermelden. Kortom: drie keer fout en dat gaat ons geld kosten.

 

Nogmaals willen wij collega’s en freelancers er op wijzen dat foto’s auteursrechtelijk zijn beschermd. Over het algemeen berust dat auteursrecht bij de maker van de foto. Hij/zij is dus de eigenaar en niemand anders.

 

Pluk daarom geen foto’s van internet om een artikel of een commerciële uiting te illustreren, wanneer je daarvoor geen toestemming van de maker hebt. En als je wel toestemming hebt, vergeet dan niet de naam van de fotograaf te vermelden. Daar heeft hij/zij recht op.


Geplaatst op 8 februari 2019

 

2 thoughts on “Pluk geen foto’s van internet!

  1. Dirk Karten

    Bij een collega mediabedrijf waar ik ook voor werk hadden we ook helaas zo’n kwestie. Daarop hebben we wat spelregels/tips opgesteld zoals:
    – NOOIT beeldmateriaal gebruiken van concurrenten. Ook niet een deel ervan.
    – Bij twijfel altijd overleggen met de vaste redacteuren. Die kennen de spelregel wel en kunnen je helpen om op de juiste manier rechtenvrij beeldmateriaal te krijgen.
    – Nooit teksten van concurrenten als copy-past meenemen op je eigen Facebookpagina.
    – Mocht je om wat voor belangrijke reden dan ook toch beeldmateriaal van iemand anders willen gebruiken, overleg altijd vooraf en vraag eerst om een schriftelijke bevestiging van rechtenvrij gebruik, (dus geen mondelinge afspraak)
    – Tekeningen uit boeken mogen ook NIET gebruikt zonder toestemming,
    – Ook op foto’s die je vindt via Google kunnen beeldrechten gelden.
    – Datzelfde geldt voor beeldmateriaal van de Wikipedia en andere zogenaamde vrije sites.
    – Dus: maak zelf een foto, vraag schriftelijke toestemming als het om beeldmateriaal van andere gaat, bij twijfel niet inhalen en overleg met de redactieleden.

    Blijft lastige kwestie, want soms is totaal niet duidelijk wie de bron is.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.