Politieke verslaggeving: 'Loskomen van de agenda'

Politiek freelancers Barneveld

‘Keuzes maken voor aansprekende onderwerpen die dicht bij onze lezers liggen’, ‘loskomen van de politieke agenda’ en ‘proberen nieuws te duiden’. Dat waren enkele uitgangspunten die donderdag boven kwamen drijven tijdens de benen-op-tafelbijeenkomst voor freelancers die actief zijn voor BDUmedia als politiek verslaggevers.

 

Onder leiding van contentmanagers Alex  Monster, Daan Bleuel en Wim Vonk en met assistentie van de ervaren politiek verslaggever Hans-Lukas Zuurman (Barneveldse Krant) wisselden veertien ervaren en minder ervaren freelancers onderling ervaringen uit. De rode lijn daarbij was dat de BDU-titels ‘leidend en onderscheidend’ willen zijn en dat in de ideale situatie wordt gewerkt met een ‘drietrapsraket’: berichten vanaf locatie via Twitter, een korte (nieuws)samenvatting zo snel mogelijk op internet en achtergrond/duiding in de krant. 

Belangrijk in de overvloed aan informatie vanuit de gemeentehuizen/politiek is om keuzes te (durven) maken voor ‘eigen onderwerpen’. Een veelzeggend citaat van Gerard van Wijk (Veenendaalse Krant): ,,Van de 42 onderwerpen op een raadsagenda, leg ik er 41 terzijde.”

Of, zoals anderen opmerkten: ,,Gebruik raads- en commissievergaderingen vooral als nieuwsbron en om te netwerken.” Met andere woorden: het echte nieuws ligt (nog altijd) op straat. Een praktische tip: ,,Vraag je af of je buren een onderwerp interessant vinden en schrijf het zo op dat zij jouw verhaal begrijpen.” 

 

BDUmedia verwacht dat freelancers pro-actief bezig zijn – zelf onderwerpen aandragen -, zij zijn immers ‘de oren en ogen’ van een titel in een bepaalde plaats. Dat uitgangspunt is voor vrijwel alle freelancers al dagelijkse praktijk, bleek uit de reacties van de aanwezigen.

Tijdens de bijeenkomst werden ook enkele praktijkcases onder de loep genomen. Zoals de vraag wat je doet als bijvoorbeeld een voorlichter of wethouder je over een bepaald onderwerp in vertrouwen neemt en daar vervolgens aan toevoegt: ‘Je hebt het niet van mij’ of ‘Dit mag nog niet in de krant’.

Frits van Breda (Leusder Krant) heeft daarvoor een praktische oplossing: ,,Ik zeg tegen een wethouder: ‘Wat je niet in de krant wilt, moet je mij niet vertellen’.”

Henk Brinkman (Stad Nijkerk) checkt nieuws dat hij ‘off the record’ hoort bij diverse bronnen. Als niemand dat officieel wil bevestigen, gebruikt hij soms een analyse om ‘het nieuws’ op persoonlijke titel (en in zijn context) al te melden.

 

In zijn algemeenheid geldt dat zaken als ‘onderling vertrouwen tussen journalist en voorlichters’, ‘een zuivere zakelijke relatie’ en ‘professioneel afstand houden’ van groot belang zijn voor enerzijds het scoren van primeurs en anderzijds een zo objectief mogelijke (politieke) verslaggeving.

 

Nog een praktische tip ter afsluiting: freelancers die gegevens uit het Kadaster nodig hebben, dat kan via de BDU. Mail dat verzoek naar één van de contentmanagers.

 


Geplaatst op 11 september 2015

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

OVER
BDUmedia

BDUmedia vindt zijn oorsprong in de ‘Barneveldsche Boek-, Courant- en Handelsdrukkerij’, die in 1871 werd opgericht. BDUmedia exploiteert en geeft inhoud aan lokale media en vak- en publieksmedia. Dat doen we met een breed scala van kanalen. Bijvoorbeeld met de gedrukte Barneveldse Krant (die op 7 oktober 2017 op de kop af 146 jaar bestond). Ons mediahuis is een slanke en flexibele organisatie. Van daaruit regisseren en verwerken we de content van onze merken.

  

Meer dan 400 externe producenten (freelancers en ZZP’ers) dragen het merendeel van de inhoud aan. BDUmedia wil met haar lokale media dé nieuwsproducent van Nederland zijn. Het werkgebied strekt zich uit van de Noordzeekust tot aan de Duitse grens. De vak- en publieksmedia, waartoe bijvoorbeeld de tijdschriften Tegel Totaal en Natuursteen behoren, bedienen vooral een selectief lezerspubliek dat behoefte heeft aan hoogwaardige niche-informatie. Naast BDUmedia is er BDUprint. In deze werkmaatschappij worden kranten en tijdschriften gedrukt.